Kézre került

2024.04.10. 08:55

FRISSÍTVE | Nagyváradon fogták el a szökött rabot

Fél napi körözés után a rendőrök Nagyváradon fogták el azt a 33 éves Szatmár megyei férfit, aki április 9-én délután Bukarestből szökött meg egy mentőautóból.

Forrás: libertatea.ro

ERDON-összeállítás

Az országos körözés alatt álló elítéltet, Mészáros Zsombort április 10-én hajnali 4.50 órakor fogták el a váradi Ogorului utcán a rendvédelmi és közúti rendőrök, valamint a speciális egység részvételével. A Szatmár megyei férfit egy kamionsofőr azonosította a híradásokban közzétett fotó és az ismertetőjegyek alapján, majd riasztotta a hatóságokat a 112-es segélyhívószámon – tájékoztatott a Bihar megyei rendőrség sajtóosztálya. A nyomra vezetésnek köszönhetően nem sokkal később a rendőrök elkapták az elítéltet. A férfit őrizetbe helyezték, majd a váradi börtönbe kísérték. Közleményében a Bihar megyei rendőrség köszönetet mondott annak a polgárnak, aki segített a férfi kézre kerítésében.

Bogdan Despescu belügyi államtitkár szerdán a sajtónak elmondta, hogy a Bukarestben megszökött elítéltet "biztosan" elszállította valaki Nagyváradig, ahol végül a hajnali órákban elfogták, de ez nem jelenti azt, hogy segítséget kapott. "A lényeg az, hogy ezt a férfit kevesebb mint 14 óra alatt elfogták. (...) Biztosan szállította valaki, mert nem tudta volna 14 óra alatt gyalog megtenni ezt a távolságot. Ezt majd meg fogjuk állapítani. Az adataink szerint nem kapott segítséget" – magyarázta az államtitkár.

Stoppolva Bukaresttől Váradig

Az Ebihoreanul információi szerint a férfi stoppolva szelte át az országot. A szökevény Bukarestből a Kolozs megyei Szászfenesre éjjel egy óra körül érkezett meg, innen Gyaluig egy nő vitte tovább, aki szerdán a rendőrségi hívást követően tudta meg, hogy kit is vett fel az autójába. A nő a híradások szerint „majdnem elájult”, amikor megtudta utasa kilétét, főleg, hogy egyedül volt az autóban. Mészáros Zsombort Gyalunál egy kamionsofőr vette fel, Nagyváradra hajnali négykor érkezett meg. 

Először egy benzinkútnál állt meg, ahol megszólított egy kamionsofőrt. Azt állította, hogy ő is sofőr, akinek lerobbant a teherautója, és szeretne hazajutni. A kamionsofőr azonban visszautasította, azt mondta, hogy külföldi útra indul, és Borson keresztül hagyja el az országot. A férfi nem véletlenül utasította el Mészáros kérését, ugyanis útban Nagyvárad felé hallott a szökött rabról, és a rendőrség több ellenőrzőponton is megállította a szökevény után kutatva, felmutatva a róla készült fényképet is. Ekképpen ismerte fel a szökevényt, s amint elhagyta a benzinkutat, rögtön hívta a rendőrséget. A hatóság emberei jelöletlen autókban siettek a helyszínre, s körbevették a térséget. A szökevény időközben átment a benzinkúttal szembeni parkolóba, a rendőrség ettől nem messze, a körgyűrűt a Kolozsvári úttal összekötő hídnál fogta el, ahol újabb autókat próbált leinteni, annak reményében, hogy hazajut.

A 33 éves férfi a bukaresti Rahova negyedbeli börtönben raboskodott, majd április 9-én, miközben átkísérték orvosi vizsgálatra, kinyitotta a klinika mellett parkoló mentőautó ajtaját és elfutott. A rendőrség még aznap délután országos körözést adott ki ellene. A Szatmár megyei férfit barátnője megöléséért ítélték 18 év börtönre. 2017-ben, egy szóváltást követően az akkor 26 éves férfi halálra verte 46 éves, német állampolgárságú élettársát a nő autójában. A holttestet a jármű csomagtartójába rejtette, az autót pedig a Szatmár megyei katasztrófavédelem székhelye közelében parkolta le. A holttestet öt napig senki nem fedezte fel, az áldozatot csak azután kezdték el keresni, hogy a német hatóságok jelentették a nő eltűnését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!