Kék hírek

2024.02.26. 13:32

Átfogó ellenőrző akciók a megyében

Több mint 1700 személyt igazoltattak és 1040 sofőrnél végeztek alkohol- vagy drogtesztet a Bihar megyei rendőrök az elmúlt hétvégén zajlott átfogó ellenőrző akciók keretében.

Illusztráció

Fotó: Nagy Noemi

ERDON-összeállítás

Folytatódott a közúti rendőrség megelőző és ellenőrző tevékenysége február 23–25. között, amelynek fő célja az ittas vezetés visszaszorítása volt. A hétvégén zajlott 28 rendőri akcióban 388 rendőr, 158 csendőr vett részt, továbbá egyes bevetéseken jelen voltak a határrendészek és más rendvédelmi szervek képviselői is. Az ellenőrzések során 1724 személyt igazoltattak, továbbá 1040 alkohol-, illetve drogtesztet végeztek el, összesen 348 bírságot szabtak ki 190.173 lej értékben. Ezek mellett 35 bűncselekményt jegyzőkönyveztek, ebből 19 a közutakon történt. A bírságok közül 210-et közúti kihágások miatt szabtak ki: 122-t gyorshajtásért, 12-t ittas vezetésért, 18-at a biztonsági öv használatának elmulasztásáért, hetet szabálytalan előzésért, hármat szabálytalan parkolásért és további 48-at egyéb közúti kihágásokért. Kiegészítő intézkedésként 44 jogosítványt és 24 forgalmi engedélyt vettek el. A rendőrök és csendőrök ezen a hétvégén is jelen voltak a Nagyváradon és a megyében zajlott kulturális és művészeti eseményeken, ahol a közrendet biztosították.

Ittasan és jogosítvány nélkül 

Egy 31 éves céckei (Țețchea) férfit állítottak meg a rendőrök február 24-én 23.50 óra körül a 179-es községi úton Mezőtelkinél (Telechiu ). Vasárnap 7.40 óra körül egy 22 éves tarcsai (Tarcea) fiatalembert állítottak meg a 11/A községi úton. Nem sokkal később ugyanitt egy 21 éves magyarkéci (Cheț) fiatalembert is igazoltattak a rendőrök. A helyszínen elvégzett drogteszt mindhárom esetben pozitív lett, így felmerült a gyanú, hogy a sofőrök pszichoaktív szerek hatása alatt ültek a volán mögé. Mivel a gyorsteszt nem bizonyító erejű, mindegyik esetben elvégezték a vérvizsgálatot is. A 21 éves sofőr ráadásul még ittasan is vezetett, a légalkoholszintje 0,20 mg/l volt. Ugyancsak ittas vezetés miatt indult eljárás egy 31 éves szászfalvai (Măgești) férfi ellen, akit az 1/P országúton kaptak el február 24-én. A szondáztatáskor kiderült, hogy a légalkoholszintje 0,54 mg/l volt. Az elmúlt hétvégén további három személyt, egy 21 éves szalárdi fiatalembert, egy 19 éves esküllői (Aștileu) fiatalt és egy 19 éves szokányi (Săucani) fiatal lányt kaptak el a rendőrök. Mindhárom esetben az igazoltatáskor derült ki, hogy jogosítvány nélkül vezettek. Az összes ügyben eljárást indítottak.

Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!