Büntetések

2023.07.31. 12:58

Átfogó ellenőrző akciók a megyében

Közel 1300 személyt igazoltattak és 1000 sofőrnél végeztek alkohol- vagy drogtesztet a Bihar megyei rendőrök az elmúlt hétvégén zajlott átfogó ellenőrző akciók keretében, amelyekben a csendőrök és más rendvédelmi szervek képviselői is részt vettek.

Illusztráció

BN-összeállítás

Folytatódott a közúti rendőrség megelőző és ellenőrző tevékenysége július 28–30. között, amelynek fő célja az ittas vezetés visszaszorítása volt. A hétvégén zajlott 26 akcióban 474 rendőr, 125 csendőr vett részt, továbbá egyes esetekben jelen voltak a határrendészek és más rendvédelmi szervek képviselői is. Az ellenőrzések során 1268 személyt igazoltattak, továbbá 997 alkohol-, illetve drogtesztet végeztek el, összesen 304 bírságot szabtak ki 149.170 lej értékben. Ezek mellett 17 bűncselekményt jegyzőkönyveztek, ebből 11 a közutakon történt. A bírságok közül 235-öt közúti kihágások miatt szabtak ki: 151-et gyorshajtásért, hatot ittas vezetésért, 39-et a biztonsági öv használatának elmulasztásáért, nyolcat szabálytalan előzésért és további 31-et egyéb közúti kihágások miatt. Kiegészítő intézkedésként 35 jogosítványt (kilencet ittas vezetésért, nyolcat gyorshajtásért, nyolcat szabálytalan előzésért és tízet egyéb szabálytalanságért), illetve 10 forgalmi engedélyt vettek el.
Az ellenőrzések mellett a közúti rendőrök emlékeztették a járművezetőket a büntetőjogban bekövetkezett változásról, miszerint, ha egy járművezető alkohol vagy pszichoaktív anyagok hatása alatt, vagy vezetői engedély nélkül okoz halálos áldozattal járó közúti balesetet, akkor végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik. Továbbá arra is figyelmeztették a sofőröket, hogy bármilyen besorolású közúton kötelező nappal is a fényszóró használata. A rendőrök és csendőrök ezen a hétvégén is jelen voltak a Nagyváradon és a megyében zajló kulturális és művészeti eseményeken, ahol a közrendet biztosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!