Ítélet

2021.06.05. 10:22

Elítélték a verekedő képviselőt

Jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre és 120 nap közmunkára ítélte a Nagyváradi Ítélőtábla Mihai Lasca Bihar megyei parlamenti képviselőt, aki az országúton verte meg egykori élettársának a jelenlegi férjét.

BN-összeállítás

A Nagyváradi Ítélőtábla lényegében helyben hagyta a Nagyváradi Bíróság 2020 decemberében született ítéletét. A Szövetség a Románok Egységéért (AUR) párt színeiben képviselői mandátumhoz jutott Lasca 2019. augusztus 24-én a DN79 országúton hazafelé jött Nagyszalontáról, amikor a szemből jövő autóban felismerte volt élettársát, akitől egyébként két gyereke is van, és aki férjével hajtott Nagyszalonta felé. Lasca megfordult autójával, Nagyürögdnél leállította a másik gépkocsit, letörte annak bal oldali ablaktörlőjét, majd kinyitotta a kocsi ajtaját, és elkezdte ököllel ütlegelni a másik férfit, akinek eltörte az állkapcsát. Az egész jelenetet szerencsére rögzítette egy arra közlekedő autó fedélzeti kamerája, ez a felvétel később bizonyítékul is szolgált a perben. Lasca ugyanis egy alig hihető mesével állt elő a tárgyaláson: azt mondta, hogy a másik férfi törte le az ablaktörlőt, hogy megüsse őt, illetve egy gumibotot is elővett és azzal támadt rá, ő pedig csak ki akarta csavarni a kezéből a gumibotot, és ekkor üthette meg a férfit, „véletlenül”. A bíróság visszautasította Lasca verzióját és tavaly december 4-én, egy héttel a parlamenti választások előtt kimondott ítéletében bűnösnek nyilvánította a politikust. Ezt a tényt kihasználva Lasca azt állította, hogy politikai ítélet született, ezért fellebbezett, de az ítélőtábla is őt mondta ki bűnösnek, és meghagyta a két éves felfüggesztett börtönbüntetést négy éves elévülési idővel. A százhúsz napos közmunkát is helyben hagyta az ítélőtábla, de egyéb büntetést nem rótt ki rá, így Lasca megtarthatja képviselői mandátumát. A Bihoreanul hetilap arról számol be, hogy Lascát 2007-ben egyszer már elítélték csalásért, akkor három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott hat év elévülési idővel, ami 2013-ban járt le, illetve jelenleg is folyamatban van egy per ellene embercsempészet vádjával. A szervezett bűnönözés és terrorizmus elleni igazgatóság (DIICOT) ügyészei szerint Lasca több román és magyar állampolgárságú személlyel közösen próbált meg migránsokat kicsempészni az országból.

Fotó: Facebook/videó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!