Bulvár-celeb

2023.10.06. 23:15

Megtalálták az első ázsiai lódarázsfészket Magyarországon

A fészket hetek óta kitartóan keresték a szakemberek Kimlén, ahol az első példányt is azonosították.

Márta Tamás kimlei és Varga Tamás Imre kisbodaki méhész az első hazai ázsiai lódarázs fészekkel.

Forrás: Facebook

Augusztusban Márta Tamás kimlei méhész fedezte fel az első hazai példányokat, melyeket a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa augusztus 24-én azonosított és elismerte, hogy ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó.

Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán adta hírül, és a Kisalföld érdeklődésére is megerősítette, hogy sikerült megtalálni a fészket, a figyelmes, kitartó és lelkes munkáért a csapatnak köszönetet is mondott a szintén méhészkedő tárcavezető.

Örömmel jelentjük, hogy sikerült azonosítani az első magyarországi ázsiai lódarázs kolónia fészkelőhelyét. A felderítésben, a darazsat elsőként észlelő méhész, holland és belga szakemberek valamint az OMME munkatársai vettek részt. Az első darazsat 11:41 kor fogták be és körülbelül egy óra alatt sikeresen lokalizálták a fészek helyét.

– közölte Facebook-oldalán a Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a befogásról és felderítésről szóló fotókat, illetve bővebb beszámolót későbbre ígértek honlapjukon.

A fenti tényről beszámolt az első lódarazsat megtaláló Márta Tamás is. Közösségi oldalán ezt írta:

A tegnapi (csütörtöki) napon az ázsia lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) fészek megkeresésében vettem részt, nagyon köszönöm a belga, holland csapatnak, hogy el jöttek hozzánk, és profi módon el távolították a feszket! Külön ki emelném a helyi méhészek, kimlei lakosok, tűzoltók és nem utolsó sorban az OMME munkatarsainak a munkáját!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában