Bulvár-celeb

2023.07.03. 13:42

A sikeres csúcstámadás óta semmi hír Varga Csabáról

20 órája nem adott hírt magáról a hegymászó.

Forrás: Facebook

Magyar idő szerint vasárnap délután adott hírt a Hazajáró oldala arról, hogy Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó elérte a Nanga Parbat 8126 méteres csúcsát. A bejegyzés szerint a nagyváradi hegymászó közép-európai idő szerint nem sokkal 12 óra után ért fel a pakisztáni hegy 8126 méter magas csúcsára pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

Ezt követően meg is kezdte a leereszkedést.

A sikeres csúcstámadás bejelentése óta azonban több mint 20 óra telt el, azóta nem érkezett a nyilvánosság számára újabb információ

- írja a Mandiner. A mászásról beszámoló Hazajáró oldal az előző posztja után azt írta: „Amint lesz bővebb információnk a mászásról, jelentkezni fogunk".

Ez volt a magyar nemzetiségű Varga Csaba hatodik nyolcezres csúcssikere pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül, ezzel jelenleg ő a legeredményesebb élő magyar expedíciós hegymászó.

A Nagyváradon élő sportember, építész szombaton indult el a Nanga Parbat csúcsára.

Frissítés:

A vg.hu kiderítette: hétfő hajnalban újra kapcsolatba a feleségével és a hazajáró stábjával, Wehner Géza,  a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke pedig rajtuk keresztül ismeri az elhangzottakat.

Varga Csaba jó döntést hozott, a lengyel mászótársai bajba kerületek 

A 41 éves sportember elképesztő fizikai és mentális terhelésen van túl, több mint 24 órás mászást produkált 7000 méteres szint fölött, ennek egy részét a halálzónában töltve. Ennek főképp az volt az oka, hogy a 6750 méteren lévő 3-as táborból indította el közvetlenül a csúcstámadást és nem használta a 7200 méteres 4-es pihenőt. 

A magyar hegymászó nem egyedül mászott, két lengyel társával indult meg a csúcsra, akikkel korábban összebarátkozott. Rajtuk kívül mások is voltak, aki ugyanakkor indították a csúcstámadást. Köztük többen oxigénpalack nélkül. 

Varga Csaba egyik lengyel társa időközben visszafordult, mivel egy lezuhanó kő eltalálta. A másik lengyel hegymászóval viszont fent volt a csúcson. Közösen kezdték meg az ereszkedést, valamikor vasárnap este el is érték a 4-es tábort. Ott már éjszakázott egy teljesen kimerült csoport és a lengyel mászó is úgy döntött, hogy 7200 méteren tölti az éjszakát. 

Varga Csaba viszont tovább folytatta az utat a 3-as táborba, tehát 6750 méterre.

Utóbb kiderült: a magyar hegymászó jó döntést hozott, lejutott a 3-as táborba, ahol az éjszakát is töltötte. Lengyel társa viszont az éjszaka folyamán rosszul lett a 4-es táborban.

Hol van most Varga Csaba hegymászó?

Wehner Géza arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a magyar hegymászó a 4200 méteren lévő alaptáborba ereszkedik, amelyet terv szerint a kora délutáni órákig, 14 óra magasságában el is érhet. A Nanga Parbat érdekessége, hogy az alaptábor alatti rész kifejezetten nehéz, technikás. "De Csaba nagyon profi, ezt a részt már kétszer is megcsinálta az aklimatizációs körei alatt" – emelte ki a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke, ami az ország első, a világ hetedik turistaklubja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában