Bulvár-celeb

2023.07.26. 12:20

A kullancslégy csípése halálos is lehet: egyre jobban terjed hazánkban

Csípésük erős viszketést és duzzanatot okoz, akik allergiások a csípésükre, a mérgük anafilaxiás sokkot vált ki.

A kullancslégy a kullancs elnevezést a vérszívó tulajdonsága miatt kapta, de a légyalkatúak alrendjébe tartozik

Forrás: Shutterstock

Magyarországon több faja is őshonos a kullancslégynek, aminek rendszertanilag nincs köze a kullancsokhoz, mert igazából egy légyfajta, de a szúrása miatt ezt az ijesztő nevet kapta. Egyre nagyobb számban terjednek nálunk, az éghajlat, a környezet kedvező számukra.
– A mérete változó, a legkisebb két milliméter, de én már találkoztam egy centi nagyságúval is – mondta Sár József entomológus a Borsnak.

– Hazánkban leggyakrabban a ló-kullancsléggyel és a szarvas kullancsléggyel találkozhatunk, akár erdőkben túrázva, akár istállók környékén.

Egyik kellemetlen tulajdonságuk, hogy a testük, pontosabban a kitinvázuk, olyan mintha gumiból lenne, így egyszerűen nem lehet őket leütni. 

Volt velük kalandom egy szarvasetetőben, ahova betévedtem egy munkatársammal és pillanatok alatt elleptek minket. Képtelenség volt megszabadulni tőlük és menekülnünk kellett. Lehet, hogy a szarvasokat várták, de úgy látszik, mi is megfeleltünk volna nekik. Az emberi testből áradó szén-dioxid és a hőkibocsátást érzékelték, ahogy a szúnyogok és a többi vérszívó rovar, de alapvetően a madarak és az emlős állatok a kiszemeltjeik. A kutyákra is veszélyt jelenthetnek. A más rovarokra veszélyes vegyszerek nem hatásosak ellenük, egyedül az alapos beöltözés lehet hatásos, ami főleg ebben a melegben szinte lehetetlen – mondta a rovarszakértő.

Sár József entomológus
Fotó: Zsigmond Viola / Bors

– Csípésük erős viszketést és duzzanatot okoz. A kullancslégy elsősorban azokra jelent veszélyt, akik allergiások a csípésükre, akiknél a mérgük anafilaxiás sokkot vált ki, ami alapvetően a darazsaknál és a méheknél jellemző. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell menni.

A saját fiamnál tapasztaltam ilyen reakciót, amikor a fején megszúrta egy lódarázs. Néhány perc múlva hevesen vert a szíve, nagyon izzadt, szédült, alig kapott levegőt. Szerencsére időben elértünk egy rendelőt, ahol azonnal, infúziót kapott, és ettől rendbe jött. Hasonló tüneteknél csak azt tudom ajánlani, hogy ne próbálkozzunk mással, a megoldás az orvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában