Hajdú-Bihar

2008.08.09. 09:14

Élményfürdőzők Mekkája

<p><EM>Csiszolt gyémántokkal kirakott aranybetűkkel fogják szedni a hajdúszoboszlóiak következő korokban élő utódai a messzi múltba kalandozó krónikás könyvükben a 2000-2010 közötti időszakot, az bizonyos.</EM></p>

Ám ami a második évezred utolsó évszázadában történt, az is megérdemli minimum az ezüstbetűs szedést. Mert hol van már a Pávai Vajna által megtalált melegvízzel töltött "dagonyázó", ahová munka után járt a város lakossága. Aztán az első medencék, a köréjük épült öltöző helyiségek, majd kádas fürdőt rejtő épület. A melegvíz gyógyító hatásának hamar híre ment, jött is a környék lakossága, majd az egyre távolabbi vidékek emberei. "Reumások Mekkája" - emigyen kezdték emlegetni a Szoboszlót, miközben mind többen és többen vendéglátással is el kezdtek foglalkozni. Idővel panziók, szállodák, hotelek vették körül a terebélyesedő, és immár kontinens hírű fürdőkomplexumot. A materiális gyarapodás a város-, a fürdő gazdáiban mentális gazdagodással járt együtt. Legalábbis erre vall az a hatalmas fürdőfejlesztési terv, amely mediterrán tengerpartot, kalózhajót és aquaparkot termett Hajdúszoboszlón. "Európa legnagyobb fürdőkomplexuma" - járja a hír az egyre inkább mediterrán hangulatrot öltő gyógyfürdőről. Valami azonban még mindig hiányzott... Az amitől az év minden napján, minden korosztálynak élményt, pihenést, felüdülést nyújthat a hajdúszoboszlói gyógyvíz. Európa legnagyobb élményfürdőjének alapköve került a földbe pénteken délben.

Afelől pedig nincs kétségem, hogy Hajdúszoboszló igazi aranykora az Aqua-Palace Élményfürdő átadása után kezdődik. És jut-e gyémántokkal kirakott aranybetűkre? Háááát...? Persze! Hiszen - és itt előre repültünk néhány évtizedet -, Hajdúszoboszló immár szerte a világban fogalom.

Kovács Zsolt
E-mail: zsolt.kovacs@naplo.haon.hu


 

  • Fürdővendégek télen is
  • Megyénk legfrissebb hírei
  • Földben az Adua-palace alapköve
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!