Hajdú-Bihar

2007.10.23. 08:06

Megjövendölte verseiben a forradalmat

<p>Debrecen – Immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg nemzeti forradalmi szavalóversenyét a debreceni Mester Kiadó. A megmérettetés október 23-án, kedden reggeltől zajlik.</p>

A kiadó az idén is meghirdette – az általános iskolásoktól a felnőttekig minden korosztálynak, határainkon túli versenyzőknek is – hagyományos forradalmi szavalóversenyét, melynek ez alkalommal is a Cívis Hotel Kálvin Konferencia-központ ad otthont. A versmondók Pesti József A vulkán peremén című verseskötetébôl szavalnak.

Mint azt a versenykiírás tájékoztatójában olvashatjuk, „1949 és 1956 között a költő titokban írt verseiben megjósolta a forradalmat. Október 23-án az Országház előtt beszédet mondott a forradalmi tömegnek, és idézett a Parlament című verséből, ezért el kellett menekülnie hazájából. 1957-ben a forradalom költőjeként – 1956-ot képviselve – a latin-amerikai államokba kapott meghívást, majd az USA-ban telepedett le. Költeményeit először On the Edge of the Volcano címmel angolul adták ki 1966-ban. A forradalom 40. évfordulójára a költővel együtt versei is hazatértek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!