Felrobbantották a víztornyot

Felrobbantották a víztornyot
Gond nélkül zajlott a Szőllősi úti Congips udvarán lévő víztorony felrobbantása az elmúlt hét végén. Az előkészületek három napot vettek igénybe, a végső ellenőrzések néhány órán át tartottak, a robbantás maga pedig két másodpercet.

A torony az előre előkészített terepre omlott, a felső része levált, a zaj mintegy száz méterre hallatszott el.A 32 méter magas, vastag betonfalakból álló építmény felrobbantásához az erre szakosodott cég 2,4 kilogramm dinamitot használt fel, melyet úgy helyeztek el, hogy a víztorony a gyár udvarára és ne a környező épületekre essen. Ezt megelőzően bőségesen meglocsolták a tornyot vízzel, hogy minél kevesebb por keletkezzen a robbantás következtében, majd bevonták dupla kartonnal, a zaj csökkentése érdekében. Arra is gondjuk volt, hogy egy árkot ássanak a robbantás okozta rezgések megszakításáért. Azért is különleges gonddal kellett dolgozniuk, mert az építmény a városnak egy olyan részén volt, ahol sok a régi ház, s előfordulhatott volna, hogy egyes épületek falai megrepednek.
Ioan Lezeu, a Congips igazgatója azt nyilatkozta: a területet eladták, egy Penny áruház épül majd itt az elkövetkezendőkben, s a vásárlóval abban egyeztek meg, hogy felszabadítják a területet. A Congips a Borsi úti új székhelyén folytatja tevékenységét.