ERDON Országos hírek

2018.11.06. 10:37

Kizárták a PSD-ből Marian Neacşut és Adrian Ţuţuianut

Kizárták a Szociáldemokrata Pártból (PSD) Adrian Ţuţuianu szenátort és Marian Neacşu főtitkárt a párt országos végrehajtó bizottságának hétfői ülésén.

Kizárták a Szociáldemokrata Pártból (PSD) Adrian Ţuţuianu szenátort és Marian Neacşu főtitkárt a párt országos végrehajtó bizottságának hétfői ülésén.

Az ülés végén Marian Neacşu közölte, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen.

Adrian Ţuţuianu igazságtalannak nevezte a döntést. ,,Persze, hogy fellebbezünk, hisz ez egy értelmetlen, nyilvános kivégzés. Egyetlen érvet se hoztak tudomásunkra, csak képtelenségeket, alaptalan állításokat, és hirtelen a párt árulói lettünk, akik titkoban másokkal egyezkedtek. Érdekes, hogy mások szemében hogyan kerülhettem egyik végletből a másikba" - mondta Marian Neacşu. Hozzátette: sem ő, sem a Liviu Dragnea pártelnököt bíráló levél aláírói nem szándékoztak a kormány ellen voksolni, és továbbra is ,,a párt hűséges és komoly katonái lesznek".

 

Számított rá

Adrian Ţuţuianu azt nyilatkozta, számított a kizárására. Hozzátette: húsz évvel ezelőtt éppen ezen a napon lépett be a PSD-be, és nagy hibának tartja a kizárását, amely révén a különvéleményét bünteti a párt. Éppen ezért a formáció alapszabálya által kínált utakon (az etikai bizottságban, a párt kongresszusán vagy bíróságon) fellebebznek a határozat ellen.

Cáfolta Adrian Ţuţuianu szenátor, hogy csatlakozna a Victor Ponta alapította formációhoz. Ţuţuianu kifejtette, tiszteli a volt miniszterelnököt, de nem áll szándékában csatlakozni az általa vezetett politikai alakulathoz. ,,Talán hasznosabb lett volna, ha Victor Ponta és Nicu Bănicioiu és mások most is a PSD tagjai lennének. Valószínűleg több erőnk és több hitelünk lenne. De nem célom más irányba menni" - mondta a szenátor.

Azt is elmondta, megpróbál a PSD etikai bizottságánál fellebbezni a kizárása ellen, noha tudja, hogy ott nincs sok esélye, mivel a bizottság elnöke, Florin Iordache már hangot adott a kizárását támogató álláspontjának. Ezt követően a párt kongresszusától, illetve bírósági úton próbálja kieszközölni, hogy visszavonják az országos végrehajtó bizottság mai döntését.

Kifejtette, ,,veszélyes precedensnek" tartja a kizárást. ,,Ezentúl kollégáimnak jól meg kell majd fontolniuk, mit mondanak a pártgyűléseken. Tehát ha meg akarsz szabadulni valamelyik szervezet egyik vezetőségi tagjától, felvételt készítesz, sajtónyilvánosságot adsz valami, a központi vezetőségnek nem tetsző dolognak, és kizárod a pártból. Ez a módszer történelmet fog írni a PSD-ben is, és más pártokban is" - mondta Adrian Ţuţuianu, aki szerint a Liviu Dragnea pártelnököt bíráló levél összes aláíróját előbb-utóbb ki fogják zárni a PSD-ből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!