Erdon Videó

2016.04.26. 12:43

Csernobil az égből - Videók és fotók a kereken 30 éve történt atombalesetről

Ma kereken 30 éve 1986. árpilis 26-án, hajnalban robbant fel a csernobili atomerőmű. Rövid fényképes, videós összeállításunkkal a bolygó legtragikusabb atomkatasztrófájának hősei és áldozatai előtt tisztelgünk.

Ma kereken 30 éve 1986. árpilis 26-án, hajnalban robbant fel a csernobili atomerőmű. Rövid fényképes, videós összeállításunkkal a bolygó legtragikusabb atomkatasztrófájának hősei és áldozatai előtt tisztelgünk.

1986. április 26-án, szombaton, hajnali 1:23:58 másodperckor a csernobili atomerőmű 4-es reaktora gőzrobbanás következtében kigyullad majd kisebb robbanás sorozat után létrejött a nukleáris olvadás. Az üzemanyagrudak olvadni kezdtek, a gőz nyomása egyre nőtt, ami gőzrobbanáshoz vezetett ami végül megsemmisítette a reaktor fedelét, és a több tonnányi halálos rádióaktív hulladék lövellt a szabad ég felé. A radioaktív hulladék körülbelül 60%-a Fehéroroszországban hullott le, de egész Európát komoly sugárterhelés érte.

A katasztrófa felett forgató helikopter erdeti felvételei következnek. A képeken még jól látható amint a rádióaktív fűtőanyag és a rádioaktív folyamatokat szabályozó grafit rudak összeolvadt elegyedésben izzanak. A világtörténelem legpusztítóbb balesetének legsötétebb filmes felvétele ez, amelyen halálos dózisban, atomi szinten cikázva tombol a láthatatlan halál. A helyszínen forgatók, és a rádióktív hulladékokat a reaktor tetejéről elhordó, halálos dózist elszenvedő hősök beszámolói szerint végig fémes ízt éreztek a szájukban, a fogukra por formájában lerakódott a sugárzó anyag melynek következtében nem tudták rendesen összezárni a fogsorukat sem. Arcukat pedig mintha millió izzó tűheggyel szurkálták volna. Európa és milliók sorsát megmentő hősök csendesen sugárzó hatalmas sírhantjává lett ez a hely. Nyugodjanak békében.

A helikopter eredeti felvételei:

Igy néz ki ma Pripyat, Csernobil és környéke:

2016. januári felvételek:

Pripyat, a katasztrófát megelőző városka idilli életképei:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!