ERDON Valasztasok2008

2008.12.02. 17:39

Máramarosszigeti képviselő az RMDSZ színeiben

<p>Tizenkét év után ismét egy máramarosszigeti RMDSZ–jelölt nyert mandátumot a képviselőházba. Béres István, a Szövetség Történelmi Máramaros szervezetének elnöke (2003 óta tölti be a tisztséget) a szavazatok újraelosztás után nyert parlamenti képviselői mandátumot.</p>

Béres egyébként 2004–2008 között Máramarossziget alpolgármestere volt, a 2008–as helyhatósági választások után viszont elvesztette ezt a tisztségét, csak helyi tanácsosként tevékenykedett a municípium önkormányzatában.

Az elmúlt években egyébként sorra az RMDSZ nagybányai és környékének jelöltjei nyertek mandátumot a parlamentben. 1992–96 között a Mazalik Alfréd volt az eddigi egyedüli máramarosszigeti parlamenti képviselő. „Őszintén, nem számítottam rá. Tegnap (hétfőn – szerk. megj.) kezdtem el izgulni, amikor már látható volt, hogy egyre nönek a szavazataim” – nyilatkozta az Erdély Online Béres, aki a 6–os számú körzetben a PD–L és a PSD+PC jelöltje mögött a harmadik legtöbb szavazatot kapta (több mint 8 százalék úgy, hogy a vidéken a magyarság aránya alig haladja meg a 7 százalékot).

„Jó lenne egy kicsit »felrázni« az itteni fiatalságot, és minnél több lehetőséget nyújtani neki, hogy itthon maradjanak” – mondta terveiről Béres, aki elsősorban úgy szeretné ezt elérni, hogy minél több befketetőt vonzon a régióban. „A Történelmi Máramaros régió nagyon el van szigetelve. Útakat kéne korszerűsíteni, fellendíteni a falu turizmust, hogy vonzó legyen a vidék a beruházóknak. Rengeteg kiaknázatlan lehetőségünk van, és ezeket kell hasznosítsuk” – folytatta a politikus.

Rokoni találkozó Bukarestben

Egyébként egy érdekes eset, hogy Béres édes unokatestvérének férje, Günthner Tibor az RMDSZ színeiben szenátusi tisztséget nyert el Szatmár megyében.

Szenátorok

Liviu Titus Pasca (PNL)

Sorin Bota (PSD+PC)                                   

Gheorghe Mihai Barlea (PD-L)

Képviselők

Gheorghe Zoicas (PSD)

Catalin Chereches (PSD+PC)

Nicolae Bud (PD-L)

Doru Lese Brasoan (PD-L)

Pavel Horj (PNL)

Béres István (RMDSZ)

Vasile Berci (PNL)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!