ERDON Valasztasok2008

2008.06.01. 14:13

Voks vakon született vasárnapján

<p>Június elseje az ortodox naptár szerint a „vakon született” vasárnapja. A húsvét utáni hatodik vasárnapon a görögkeleti egyház Jézus azon cselekedetére emlékezik, mikor egy szombatnapon meggyógyított egy születésétől fogva vak embert, s a farizeusok a szombati munkatilalom megsértésével vádolták (Ján. 9, 1-38).</p>

Az ünnep román neve: Duminica Orbului din Naştere. A román sajtóban 1990-ben vált szimbolikus jelentőségűvé ez a nap, mikor május 20-án, szintén a „vakon született” vasárnapján elsöprő többséggel győzött az első szabad választásokon a posztkommunista Nemzeti Megmentési Front (FSN) és Ion Iliescu. Az ilyenformán a hatalomban megerősített elnök adott szabad kezet az ellene folyó tüntetéssorozat szétverésére Bukarestben június közepén. Az ún. „első bányászjárásnak” halálos áldozatai is voltak. Az esemény a marosvásárhelyi márciusi etnikai konfliktussal együtt Románia nemzetközi elszigetelődéséhez vezetett, miután fél évvel korábban a temesvári és bukaresti népfelkelés és a diktatúra megdöntése világszerte szimpátiát keltett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!