Két vádlottat életfogytiglanra ítélt a bíróság

<p>Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt csütörtökön első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 évi fegyházbüntetést kapott.</p>

 

Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy az első- és a másodrendű vádlott az életfogytig tartó büntetéséből a legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadlábra. Az ítélet szerint Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek 5 évet, az utóbbinak 4 évet kell börtönben töltenie. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt 4 év, a férfit 2 év 8 hónap börtönre ítélte. A bíróság a vádlottakat több évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

 

Rosszul lettek

 

Közbeszólások miatt a bíró kivezettette a harmadrendű vádlottat a Cozma-gyilkosság büntetőperében hozott első fokú ítélet indoklása közben: Sztojka Ivánnak véglegesen el kellett hagynia a tárgyalótermet. A bíróság ezt megelőzőn szünetet rendelt el, mert három vádlott, köztük a 20 év fegyházbüntetésre ítélt Sztojka Iván az indoklás során rosszul lett. A szünet után, az indoklás közben Sztojka Iván közbeszólt, jelezve: szerinte a cselekmény nem úgy történt, ahogyan az elhangzott. Ekkor a bíró figyelmeztette, hogy neki most nincs megszólalási lehetősége. Néhány perc múlva Sztojka Iván ismét közbeszólt, erre a bíró közölte, hogy azonnal, véglegesen vezessék ki a vádlottat a tárgyalóteremből.

 

Egyébb esetek

 

2011. január 20. - A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatában jogerősen elítélte a Prikkel házaspár gyilkosait, akik közül idősebb Németh Józsefet több emberen, nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt életfogytiglannal, a fiát pedig bűnsegédként 18 éves fegyházbüntetéssel sújtotta. Ifjabb Németh József, aki 10 millió forinttal tartozott a későbbi áldozatoknak, 2006. december 29-én mezőszilasi otthonukba csalta a házaspárt, akiket az apja - feltehetően baseballütővel - agyonvert. Az ítélőtábla idősebb Németh Józsefet - a Fejér Megyei Bíróság egy évvel korábbi elsőfokú ítéletét helybenhagyva - jogerősen életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta, azzal, hogy a leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

2011. február 8. - Életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla jogerősen arra a 38 éves férfira, aki 2008 őszén Ózdon brutálisan agyonverte élettársát. Az ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ítéletét, a férfi 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. A bíróság az ítélet kiszabásakor súlyosbító körülményként vette figyelembe a vádlott büntetett előéletét, továbbá azt, hogy a cselekményt két felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt követte el.

2011. február 9. - Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt a Bács-Kiskun Megyei Bíróság nem jogerősen egy férfit, aki az ítélet szerint 2006-ban nagy összegű életbiztosításokat köttetett két sértettel is, majd megpróbálta megölni őket azért, hogy a biztosítási összeget megszerezze. Az egyik sértett meghalt, a másik maradandó egészségkárosodást szenvedett. A férfi a leghamarabb 30 év letöltése után helyezhető feltételesen szabadlábra.

2011. március 23. - Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt a Tolna Megyei Bíróság nem jogerősen egy tolnanémedi férfit, akit azzal vádoltak, hogy 2009 novemberében brutálisan megölte a nagyanyját. A bíróság Domján Gábort aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. A vádlott a legkorábban 30 év után bocsátható feltételesen szabadlábra. - 2011. június 7-én a Pécsi Ítélőtábla jogerősen helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

2011. április 5. - Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Szűcs Istvánt, aki az elsőfokú ítélet szerint 2009 novemberében Tompán meggyilkolta munkaadóját, annak feleségét és a lányukat; az elítélt feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet nem jogerős. A férfit aljas célból, különös kegyetlenséggel, több emberen, részben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben, továbbá jelentős értékre irányuló kifosztásban, valamint jármű önkényes elvételében találta bűnösnek a bíróság.

2011. április 8. - Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Borsod Megyei Bíróság Molnár Józsefet, aki a nem jogerős ítélet szerint tavaly 2010 márciusában Nagykinizs településen meggyilkolta feleségét, akit egy tapétavágó késsel megskalpolt. A férfi legkorábban 35 év elteltével bocsátható feltételesen szabadlábra.

2011. április 28. - Életfogytiglanra ítélte első fokon emberölés és más bűncselekmények miatt a Pest Megyei Bíróság Szlucska Norbertet; a férfi a bíróság megállapítása szerint 2007 februárjában két társával Galgahévízen megfojtott egy férfit, akit előzőleg hitelfelvételre kényszerített, majd a pénzét elvették; a másodrendű vádlottat 20 év, a harmadrendűt 11 év 6 hónap fegyházbüntetéssel sújtották. Szlucska Norbertre az emberölés mellett társtettesként, folytatólagosan elkövetett zsarolásért, személyi szabadság megsértéséért, csalásért, illetve a hatósági eljárás akadályozásáért szabta ki az életfogytiglant a bírói tanács. Az életfogytiglanra ítélt elsőrendű vádlott a leghamarabb 30 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

2011. május 31. - Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a tiszapüspöki férfit, aki 2009 nyarán hét késszúrással megölte tizennyolc esztendős korábbi élettársát. A táblabíróság előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek Lukács Csabát, aki harminchárom év elteltével kérheti feltételes szabadságra bocsátását.

2011. június 23. - Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 évi fegyházbüntetést kapott. Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondták ki bűnösnek. Az első- és a másodrendű vádlott az életfogytig tartó büntetéséből a legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadlábra. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!