ERDON Országos hírek

2019.11.05. 14:22

A nemzetbiztonságot minden áron garantálni kell

A nemzetbiztonságot minden áron garantálni kell, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök kedden, az új védelmi miniszter, Nicolae Ciucă mandátumátvételi ceremóniáján.

A nemzetbiztonságot minden áron garantálni kell, jelentette ki Klaus Iohannis államelnök kedden, az új védelmi miniszter, Nicolae Ciucă mandátumátvételi ceremóniáján.

,,A védelmi minisztériumnak és önnek rendkívüli feladata van, egy nehéz feladat, amelynek azonban együtt eleget kell tennünk. A nemzetbiztonságot minden áron garantálni kell. Nekünk együtt, a védelmi minisztérium vezetésének, a kormánynak és nekem biztosítanunk kell a román állampolgárok számára a nemzetbiztonságot. A nemzetbiztonság nem képezheti üzleti tárgyalás tárgyát, és független a politikai színezettől" - mondta Iohannis.

Az államfő emlékeztetett az országos paktumra, amely értelmében a nemzeti össztermék 2%-át védelemre szánják, hangsúlyozva, hogy ez meg is valósult.

,,Miniszter úr, ön nagyon jól tudja, melyek Románia prioritásai ezen a téren. Meggyőződésem, hogy folytatni fogja a beszerzési, felkészítési és együttműködési projekteket, hogy elérjük a célkitűzéseket" - mondta Iohannis.

Az államfő ugyanakkort felkérte Ludovic Orban kormányfőt, hogy maximálisan támogassa az új védelmi minisztert a célkitűzések megvalósítása érdekében, és megköszönte neki, hogy egy igazi szakembert nevezett ki a tárca élére.

Ezt követően Iohannis megköszönte Gabriel Leş volt védelmi miniszternek eddigi tevékenységét.

Ludovic Orban kormányfő kijelentette, a védelmi minisztérium továbbra is számíthat a GDP 2%-ára. A miniszterelnök arra is ígéretet tett, hogy támogatni fogja az új minisztert a nemzetbiztonság fenntartása érdekében.

Nicolae Ciucă, az új védelmi miniszter elődjétől, Gabriel Leştől vette át a mandátumot.

Nicolae Ciucă a hadsereg vezérkari főnöke volt. Miután a kormányalakítással megbízott Ludovic Orban őt jelölte védelmi miniszternek, Klaus Iohannis államelnök október 28-án aláírta a dekrétumot Ciucă tábornok tartalékállományba való helyezéséről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!