ERDON Országos hírek

2019.10.18. 12:35

Klaus Iohannis az Európai Bizottság brüsszeli tanácskozásán

Klaus Iohannis több fontos témát érintett az Európai Bizottság brüsszeli tanácskozásán, közöttük a brexit kérdését és EU következő költségvetését is.

Klaus Iohannis több fontos témát érintett az Európai Bizottság brüsszeli tanácskozásán, közöttük a brexit kérdését és EU következő költségvetését is.

Brexit

A Brexit-megállapodás jól védelmezi a román állampolgárokat - nyilatkozta pénteken Klaus Iohannis államfő, aki részt vesz az Európai Tanács brüsszeli tanácskozásán. ,,A mi szempontunkból korrekt szöveg született"- nyilatkozta az államfő. ,,A Brexit-megállapodás jól védelmezi a román állampolgárokat. (...) Ez a megállapodás messze a legjobb változat"- felelte kérdésre válaszolva Klaus Iohannis.

Európai biztos

Egy fedhetetlen európai biztosra van szükségünk, lehetőleg nőre - nyilatkozta pénteken Klaus Iohannis államfő. Iohannis elmondta: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke kifejezte kívánságát, hogy a romániai biztos lehetőleg nő legyen. ,,Nyilvánvaló, hogy egy fedhetetlen európai biztosra van szükségünk, lehetőleg nőre. Vannak nekünk hozzáértő embereink, küldjük őket Brüsszelbe" - felelte kérdésre válaszolva Klaus Iohannis, aki hozzátette: nevekről nem volt szó.

Kövesiről

Florentina Peia, az AGERPRES különtudósítója jelenti: Klaus Iohannis államfő azt nyilatkozta pénteken Brüsszelben, hogy nagy sikernek tekinti, hogy Laura Codruţa Kövesit európai főügyésznek nevezték ki, és köszönetét fejezte ki Emmanuel Macron francia elnöknek a segítségért. ,,Ez egy siker Laura Codruţa Kövesi, de jelentős siker Románia számára is. Az új európai intézmény vezetője egy román ügyész. Most már van egy emberünk, aki egy európai intézményt vezet. (...) Macron francia elnökkel egy nagyon jó beszélgetést folytattam. Köszönetet mondantam neki az európai főügyész kinevezési és megválasztási eljárásában való rendkívüli és sikeres részvételéért, és megvitattuk a Bizottság megalakulását is, hisz ez Franciaország szempontjából is bonyodalmakkal jár"- fejtette ki Iohannis az Európai Tanács ülése előtt. Az államfő elmondta: Brüsszelben nem találkozott Kövesivel.

EU költségvetés

Florentina Peia, az AGERPRES különtudósítója jelenti: Klaus Iohannis államfő azt nyilatkozta pénteken Brüsszelben, hogy megfelelőnek kellene lennie az EU következő költségvetésének. Az államfő azt mondta: lehetséges, hogy az Európai Tanács pénteki ülésének napirendjén szerepeljen Észak-Macedónia és Albánia esetleges EU-csatlakozásának kérdése is. Iohannis kifejtette: jóllehet a román elnökség alatt előrelépést értek el, ami az agrár- és kohéziós politikát illet, most az Európai Unió Tanács hibát követ el , amennyiben megpróbálja viasszaállítani a román elnökség előtti állapotokat. ,,Nem érthetek egyet azzal, hogy pénzt vonjanak el az agrárpolitika és a kohéziós politika területéről, ezek számomra hibának tűnnek. Ezt a megközelítést Románia nem támogatja, és ezt egyértelműen meg is mondom majd, amikor ehhez a fejezethez jutunk "- mondta Iohannis az Európai Tanács ülése előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!