ERDON Országos hírek

2019.09.10. 16:52

Tăriceanu: amíg van kormány, nem lehet szó előre hozott választásokról

Amíg funkcióban van egy kormány, nem lehet szó előre hozott választások kiírásáról, jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

Amíg funkcióban van egy kormány, nem lehet szó előre hozott választások kiírásáról, jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

Az előre hozott választások kiírásához egy sor, az alkotmányban előírt lépést kell megtenni, mondta Tăriceanu. ,,Még ha létre is jön egy politikai egyezség az előre hozott választások szükségességével kapcsolatban, meg kell tenni bizonyos alkotmányos lépéseket, másképp nem lehet. Azoknak, akik ezekkel a javaslatokkal állnak elő, előbb figyelmesen tanulmányozniuk kellene az alkotmányt, hogy megértsék, milyen politikai megoldásokhoz lehet folyamodni" - fejtette ki az ALDE elnöke, rámutatva, hogy előbb a politikai megoldásokat kell sorra venni. ,,Jelenleg még van egy kormányunk, tehát túl korai még előre hozott választásokról beszélni" - szögezte le Tăriceanu a parlamentben.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány bizalmi szavazást fog kérni a parlamenttől, az ALDE-elnök rámutatott, még nem tudni, hogy kormányátalakításról vagy kormányátszervezésről van szó, és elismételte, hogy az előbbihez nem szükséges bizalmi szavazat. Kormányátszervezés esetén ,,a bizalmi szavazat 233 igen szavazatot jelentene a parlamentben, ennyit kellene kapnia Dăncilă asszonynak, ha nem kap ennyit, veszi a csomagjait és távozik" - fejtette ki Tăriceanu.

,,A kormányátalakítás nem a parlamentben történik. A kormányátalakítás a kormányfő kizárólagos döntése" - tette hozzá.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) koalíció előre hozott választások kiírása érdekében javasol paktumot az államelnöknek, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), az RMDSZ-nek, a kisebbségek parlamenti frakciójának, a Pro Románia pártnak és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE), jelentette ki a hétfőn Dan Barna USR-elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!