ERDON Országos hírek

2019.07.03. 14:21

Elfogadta a képviselőház a választási törvény módosítását

Döntő házként megszavazta szerdán a képviselőház az államfőválasztás külföldi megszervezését módosító tervezetet.

Döntő házként megszavazta szerdán a képviselőház az államfőválasztás külföldi megszervezését módosító tervezetet.

A módosításokat 228 támogató, egy ellenszavazattal, 19 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.

A képviselők ugyanakkor 22 igen, 187 ellenszavazattal és három tartózkodással elutasították a jogi bizottság által egy nappal korábban elfogadott módosító javaslatot, amely megtiltotta volna az exit poll eredmények közlését a választások napján, romániai idő szerint 24 óráig.

A jogi bizottság más módosításokat is jóváhagyott kedden a szenátus által korábban megszavazott változathoz képest. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által beterjesztett javaslat értelmében például a külföldi választói pótlistákat papíron is megjelenítik, technikai zavar esetére.

A jóváhagyott tervezet értelmében az államelnök-választás évében április elsejétől kezdve a választási kampány maximum 15. napjáig a külföldön élő román állampolgár kérheti felvételét a választási jegyzékbe az Országos Választási Hatóság (AEP) honlapján található típusnyomtatvány kitöltésével. A kitöltéskor meg kell adni a pontos nevet, személyi számot, valamint az országot és a települést, ahol az illető román állampolgár szavazni óhajt. A kérvényhez csatolni kell majd a személyazonossági igazolvány másolatát, szkennelt vagy lefotózott formában.

Ahhoz, hogy levélben szavazhasson, a külföldön élő román választópolgárnak szintén regisztrálnia kell az AEP listáján, majd a hatóság az összesített jegyzékeket elküldi a külföldi szavazókörzeteknek.

Egy további módosítás arra vonatkozik, hogy a külföldi szavazókörzeteknél a választások napján is kiegészíthető a választási irodák személyzetének létszáma a külképviselet tagjaival vagy akár más, külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárokkal is, amennyiben a választási bizottság elnöke úgy méri fel, hogy a helyzet megköveteli ezt a lépést.

A jogszabálytervezet szerint a külföldi szavazókörzetekben a választás vasárnapját megelőző pénteken és szombaton is lehet majd voksolni. A szavazás az ország területén vasárnap reggel 7-kor kezdődik és 21 órakor zárul, de a külföldön élő román állampolgárok számára kialakított határon túli szavazókörzetekben már az ezt megelőző pénteken és szombaton is lehet szavazni: pénteken helyi idő szerint déli 12-től 21 óráig, szombaton helyi idő szerint 7 órától 21 óráig.

Ugyanakkor a határokon túli szavazókörzeteknél sorban álló választópolgárok az urnazárás hivatalos időpontja, azaz 21 óra után is voksolhatnak majd. A bizottsági elnök 21 órakor megállapítja a voksolás lezárultát, de a szavazóhelyiségben tartózkodó, illetve az annak bejárata előtt sorban álló választópolgárok 21 óra után is leadhatják voksukat, legkésőbb 23 óra 59 percig. Az Állandó Választási Hatóság elnöke szerint utóbbi rendelkezés a hazai szavazókörzeteknél sorban állókra is érvényes lesz.

A tervezetről ügydöntő jogkörrel szavazott az alsóház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!