ERDON Országos hírek

2019.06.20. 18:54

Tömegtüntetés volt Csíkszeredában az úzvölgyi temetőért. Folytatják a megmozdulásokat!

Tömegtüntetést szervezett az Erdélyi Magyar Néppárt Csíkszeredában június 18-án. A több ezer jelenlévő tiltakozott az úzvölgyi hősi katonatemetőnél történtek miatt, valamint követelték Hargita megye prefektusának azonnali lemondását, a temető államosításának beszüntetését, valamint az eredeti állapotok visszaállítását.

Tömegtüntetést szervezett az Erdélyi Magyar Néppárt Csíkszeredában június 18-án. A több ezer jelenlévő tiltakozott az úzvölgyi hősi katonatemetőnél történtek miatt, valamint követelték Hargita megye prefektusának azonnali lemondását, a temető államosításának beszüntetését, valamint az eredeti állapotok visszaállítását. A kedvezőtlen időjárás ellenére is több ezren vettek részt az Erdélyi Magyar Néppárt által Csíkszereda főterére szervezett tüntetésen, ahol a jelenlévők, valamint a felszólalók elutasították a bukaresti zűrzavar- és gyűlöletkeltést, valamint követelték a kialakult helyzet mielőbb rendezését. Mint ismeretes, a Néppárt korábban büntetőfeljelentést tett uszítás és gyűlöletkeltés miatt, valamint tájékoztatták a nemzetközi fórumokat is a brutális, magyarellenes, valamint kegyeletsértő és történelemhamisító eseményekről.

Csomortányi István: „Nem vagyunk senki gyarmata!”

A keddi tiltakozáson Csomortányi István, a Néppárt országos elnöke elmondta: „Ami a románoknak Mărăști-Mărășești, az nekünk magyaroknak az Úzvölgye. A különbség az, hogy még a legelvetemültebb magyar politikusnak sem jutna eszébe a mărășești katonai temetőben hamisított magyar parcellát és emlékművet állítani. A botrány oka pedig a figyelemelterelés és a hatalom megtartása. Románia ma is a válság országa. Valódi vezetői a kulisszák mögött még ma sem döntötték el, az európai utat választják-e, hiszen úgy látjuk, továbbra is a nemzetiségi feszültségekre alapozott balkáni zűrzavar terepén maradnak. Ma Bukarest miatt Románia nem jogállam, és harminc évvel a rendszerváltás után ismét annyira magabiztosak, hogy nem ügyelnek már a látszatra sem. Nyíltan vállalják a kettős mérce alkalmazását, hiszen, míg Simion Dan provokátor álvideója nyomán azonnal magyar elöljárót rabosítottak, addig a több tucat felvételen rögzített magyarverés, temetőgyalázás, uszítás és gyűlöletkeltés ügyében egy lépést sem tesznek. Nekünk, erdélyi magyaroknak nincs hova hátrálni. A mi hazánk Erdély és az egységes és oszthatatlan Székelyföld. Végig kell járnunk minden rendelkezésünkre álló hivatalos jogérvényesítési utat, ugyanakkor meg kell mutatnunk, hogy a közvetlen véleménynyilvánítás eszközével is képesek vagyunk élni. Ha kell egyszer, ha kell többször, ha kell rendszeresen ki kell jönnünk a közterületeinkre és közösen kell hangot adnunk véleményünknek. A törvényesség keretei között és mindig csak azon belül, mert Bukarest elemi érdeke, hogy hagyjuk magunkat provokálni. Száz éve mindig a jog talaján mozgunk, mert igazunk van. S mivel igazunk van, ha kitartunk, győzni is fogunk! Nincs szükségünk Erdélyben helytartókra, ezért követeljük Jean Adrian Andrei prefektus azonnali lemondását! Nem felelhetnek megyéinkért olyanok, akik nem a helyi lakosság érdekeit védik! Nem vagyunk senki gyarmata! Követeljük, az ország törvényei vonatkozzanak egyaránt és egyformán mindenkire és a szabálytalanul, az építési törvények megszegésével létrejött építményeket helyezzék máshová, az úzvölgyi katonai temetőben álljon vissza az eredeti állapot! Nincs szükségünk bukaresti minisztériumi gyámságra, ezért követeljük, az úzvölgyi temetőt hagyják jogos tulajdonosánál, Csíkszentmárton községnél!”

Sándor Krisztina: „Tiltakozunk a mesterségesen szított magyarellenes hangulat miatt!”

A tüntetésen jelen volt és felszólalt Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke is, aki beszédében elmondta: „Tiltakozunk az úzvölgyi temetőben történt szabálytalanságok ellen! Egy jogállamban – amilyennek Románia hirdeti magát – nem lehet törvénytelenül építkezni és nem marad következmények nélkül a jogszabályok semmibe vétele. Tiltakozunk a temető tervezett államosítása ellen, mert sajnos tudjuk, látjuk, van számos kedvezőtlen tapasztalatunk arra nézve, hogy mi lesz a sorsa egy-egy állami tulajdonba került emlékhelynek! Tiltakozunk a mesterségesen szított magyarellenes hangulat miatt, amire semmi szükség! Legyen már vége annak, hogy minket másodrendű állampolgároknak tekintenek! Legyen vége már annak, hogy valahányszor belpolitikai háború zajlik, a magyar kártya mindig kéznél van valakiknek! Az úzvölgyi temető ügye még nem zárult le, s úgy tűnik, a megoldás még várat magára. Hasonlóképpen megoldatlan a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem ügye, lassan egy éve annak, hogy Beke István és Szőcs Zoltán koholt vádak alapján, ismételten rácáfolva Románia jogállamiságára, börtönben töltik napjaikat. Egy éve annak, hogy éppen ez idő tájt államosították vissza a Bánffy-erdők jelentős részét, és úgy tűnik, a folyamat azóta csak szélesedett. Újabb és újabb ügyek bukkannak fel ellenünkben – a magyar közösség ellenében! Meddig és miért hátráljunk?! Tiltakozunk a magyarellenesség mesterséges gerjesztése ellen! Az ország gazdasági fejlődéséhez nem ez a módszer! Ha vannak még felelős politikusok Bukarestben, vessenek véget ennek a folyamatnak!”

Izsák Balázs: „Elvárjuk, hogy lemondjon a prefektus, és lemondjon a román belügyminiszter!”

„Az, ami Úzvölgyében történt, megcsúfolása a székely közösségnek, hiszen az úzvölgyi temető része a székely történelemnek, Székelyföld múltjának, és ehhez a történelmi emlékhelyhez letagadhatatlan joga van a székely népnek. Európában előzmény nélküli az, ami történt. Nem foglaltak még temetőt, nem gyaláztak még sírokat úgy, hogy egy állam támogassa a temetőgyalázókat. Romániát, a román államot felelősség terheli mindazért a jogsértésért, ami velünk történik, és ami az úzvölgyi temetőben történt. Elvárjuk, hogy lemondjon a prefektus, és lemondjon a román belügyminiszter. Mondjanak le, de akkor sem szűnik meg az a felelősség, ami a nagyvilág előtt a román államot terheli” – jelentette ki Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, aki felszólalásában arra buzdította a jelenlévőket, hogy aláírásukkal támogassák az SZNT európai polgári kezdeményezését.

A felszólalók sorát Veress Dávid, az SZNT csíkszéki elnöke zárta. „Bár a mindenkori bukaresti hatalom állandósult lélektani háborút visel székely közösségünk ellen, izgat, provokál vagy éppenséggel Magyarországra küldene minket, ennek ellenére is meg kell állítani a történelmi Székelyföld gyarmatosítására irányuló folyamatos románosítási törekvéseket. Magyar nyelvünk használatát, nemzeti jelképeinket meg kell védenünk, (...) és meg kell akadályoznunk az egész székely közösségünk félelembe, azaz vég nélküli börtönbe való zárását. Ha a félelemtől megszabadulunk, akkor győzünk. A kérdés az, hogy ez mikor történik meg?” – tette fel a kérdést Veress Dávid, szavaira pedig a tüntetők egy emberként skandálták: „Nem félünk!”

Folytatják a tiltakozást: június 27-én Sepsiszentgyörgyön tüntetnek

A keddi tüntetés után most Sepsiszentgyörgy főterére hívja az Erdélyi Magyar Néppárt mindazokat, akik tiltakozni kívánnak az úzvölgyi hősi katonatemetőnél történtek miatt. Június 27-én (csütörtökön) 18 órára várják a polgárokat. „Folytatnunk kell a figyelemfelkeltő és tiltakozó megmozdulásokat, hiszen mindaddig, amíg Romániában folyamatos jogsértéseket és kettős mércét tapasztalunk, nem bízhatunk abban, hogy a hatóságok megfelelő módon, számunkra kedvezően járnak el. Épp ezért napirenden kell tartanunk a temető ügyét, erőt kell felmutatnunk, és egyértelműsítenünk kell: dacára a bukaresti gyűlölethadjáratnak, kitartunk! Csíkszereda megmozdult, most pedig Sepsiszentgyörgyön a sor, hogy megmutassa: nem kér a gyűlöletimportból, az etnikai feszültségkeltésből, elutasítja az erőszakot, valamint a kialakult szégyenteljes helyzet mihamarabbi rendezését követeli. A sepsiszentgyörgyi polgárok igazságérzetének ismeretében bízunk abban, hogy politikai hovatartozástól függetlenül képesek vagyunk ismételten és közösen kiállni igazunk mellett” – nyilatkozta Csomortányi István.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!