ERDON Országos hírek

2019.05.03. 11:11

Tăriceanu az újságírókról: bosszantóak vagytok, de ti vagytok a demokrácia utolsó bástyái

A társadalom "kedves őrültjeinek" nevezi Călin Popescu-Tăriceanu az újságírókat a sajtószabadság világnapja alkalmából kiadott üzenetében, hangsúlyozva, hogy a demokrácia az ő szavaikra és írásaikra támaszkodik.

A társadalom "kedves őrültjeinek" nevezi Călin Popescu-Tăriceanu az újságírókat a sajtószabadság világnapja alkalmából kiadott üzenetében, hangsúlyozva, hogy a demokrácia az ő szavaikra és írásaikra támaszkodik."Évekkel ezelőtt egy híres amerikai újságíró azt írta, hogy ha azt látjuk, hogy egy lángokban álló épületből emberek ezrei menekülnek kifelé, és mindeközben néhányan meg éppen azon vannak, hogy jussanak be az épületbe, utóbbiak minden bizonnyal újságírók. A következtetés tehát az, hogy kissé őrültek vagytok, a demokrácia azonban a ti szavaitokra és írásaitokra támaszkodik. A társadalom kedves őrültjei vagytok, és elképzelhetetlen lenne a világ nélkületek. Igazuk volt azoknak, akik azt mondták, hogy kormány nélkül könnyebb meglenni, mint sajtó nélkül" - fogalmaz üzenetében a szenátus elnöke, hangsúlyozva, hogy ezt egy olyan volt kormányfő állítja, aki sok ősz hajszálát "köszönheti" az újságíróknak.

Tăriceanu felidézi a rendszerváltás előtti időket, kitér az újságírók bebörtönzésére, a hírekhez, külföldi televízió- és rádióműsorokhoz való hozzáférés különböző módjaira, a Szabad Európa, az Amerika Hangja rádióadó és a BBC adásainak titokban való követésére. Nem csoda hát - mutat rá -, hogy a kommunizmus bukása után sajtófogyasztás tekintetében Románia éveken át vezető helyet foglalt el világviszonylatban is. "Ma azonban sajnos ennek éppen az ellenkezőjét észleljük: olyan országgá váltunk, amelyből a nyomtatott sajtó szinte teljesen eltűnt, furcsa hírtelevízió-infláció tanúi lehetünk, általános tartalmú hetilapok nincsenek, és olyan állampolgárok kezdtek el újságírói hivatást érezni magukban, akik inkább megfigyelésekre, fedett akciókra szakosodtak" - fogalmaz.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke kiemeli, az erős sajtó hiánya sebezhetővé tehet bármely országot, ami súlyosabb, mint egy járvány vagy tőzsdei zuhanás. "És ha a romániai sajtó jelen pillanatban gyenge, az nem azért van, mert így sikerült, hanem mert így akarták, hogy legyen" - nyomatékosítja.

Tăriceanu hangsúlyozza azt is, hogy a gazdasági válság után a demokratikus országokban jelentős anyagi támogatásban részesítették azokat a sajtótrösztöket, amelyek megszenvedték a krízist, Romániában azonban "sajnos nem történt semmi ehhez hasonló".

"Azt kívánom nektek, hogy maradjatok továbbra is a társadalom kedves őrültjei. Idegesítőek vagytok, bosszantóak vagytok, de ti vagytok a demokrácia utolsó bástyái, pótolhatatlanok vagytok, és nagy szükségünk van rátok" - zárta üzenetét Călin Popescu-Tăriceanu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!