ERDON Országos hírek

2019.03.12. 11:24

Nagybánya a 2022-es Európa Ifjúsági Fővárosa cím döntősei között

Bejutott Nagybánya a 2022-es Európa Ifjúsági Fővárosa cím döntősei közé. Az öt döntős várost hétfőn jelentette be az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum), az Európa Ifjúsági Fővárosa koordinátora.

Bejutott Nagybánya a 2022-es Európa Ifjúsági Fővárosa cím döntősei közé. Az öt döntős várost hétfőn jelentette be az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum), az Európa Ifjúsági Fővárosa koordinátora.

A 2022-es címre 12 város pályázott, a döntőbe Nagybánya mellett az oroszországi Kazan, a lengyelországi Poznań, az albániai Tirana és a horvátországi Varasd (Varaždin) jutott be.

„Köszönettel tartozom a fiataloknak. Ezt elsősorban ők valósították meg, mindarra alapozva, amilyennek ők szeretnék ezt a várost. Azt az üzenetet közvetítjük, hogy Nagybányáról is indulhatnak olyan ifjúsági projektek és közpolitikák, amelyek akár európai szinten is relevánsak lehetnek – mondta Cătălin Cherecheș, Nagybánya polgármestere, aki megerősítette, hogy a továbbiakban is támogatja a pályázó csapatot.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa címet egy-egy európai város viseli egy éven keresztül, amely időszak alatt lehetőségük nyílik bemutatni az ifjúsággal kapcsolatos gazdasági, kulturális, társadalmi és politikai fejlesztéseket, sokoldalú program segítségével. Az Európa Ifjúsági Fővárosa kezdeményezés a fiatalok aktivizálásával kapcsolatos új ötletek, innovatív projektek életbe léptetését szorgalmazza, ugyanakkor mintát nyújt az ifjúságpolitikák folyamatos fejlesztéséhez más európai városokban.

A második fordulóra május 26-ig lehet benyújtani a jelentkezést. A zsűri augusztus 7-ig visszajelzést nyújt, az annak alapján feljavított pályázatot szeptember 22-ig lehet benyújtani. A zsűri előtti bemutató november 15-én lesz, a győztes várost november 21-én jelentik be Amiensben, a 2020-as Európa Ifjúsági Fővárosában.

„Ez az eredmény mind a pályázat és a mellékletek minőségének mind az átfogó koncepciónak az elismerését jelenti. Lehetőséget kaptunk arra, hogy részletes pályázatot fejlesszünk ki az Urban Youth Circle koncepció köré, amely három elemre épül: fiatalok, város, fenntarthatóság. Európai szinten skálázható modellt szeretnénk létrehozni, olyant, amely hasznos lehet bármely európai város számára, amely Nagybányához hasonló kihívásokkal küzd” – vallják a pályázat koordinátorai.

Az Urban Youth Circle, azaz a Városi Ifjúsági Kör egy eredeti és innovatív program, amely városi és regionális kontextusban foglalkozik a fenntarthatóság témájával, a fiatalok részvételére összpontosítva.

Nagybánya jelenleg a Románia Ifjúsági Fővárosa címet viseli, máris befektetett a fiatalokba, bevonja őket, így egy egyéves ifjúsági programnak máris társmenedzserei és résztvevői. Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím megpályázása ezeknek a fejlesztéseknek a természetes következménye, az országos program egyik eredménye. Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím azt a környezetet teremti meg, amelyben az eddigi eredmények európai dimenziókat nyernek.

A pályázatot a Nagybánya, Románia Ifjúsági Fővárosa programmenedzsmentjében érintettek, valamint a PONT Csoport szakértői és munkatársai állították össze. A FONTMM (www.fontmm.org) az az ifjúsági szervezet, amely Nagybánya Önkormányzatával közösen menedzseli a „Nagybánya – Románia Ifjúsági Fővárosa” programot. A föderáció célja az ifjúsági szervezetek érdekképviselete Máramaros megyében. A PONT Csoport (www.pontgroup.org) az a szervezet, amely 2012-ben koordinálta Kolozsvár pályázatát ugyanezért a címért, aminek eredményeként 2015-ben első alkalommal szerezte meg romániai város az Európai Ifjúsági Főváros címet.

Az eddigi Európa Ifjúsági Fővárosa címet viselő városok: Rotterdam, Hollandia (2009), Torinó, Olaszország (2010), Antwerpen, Belgium (2011), Brága, Portugália (2012), Maribor, Szlovénia (2013), Thesszaloniki, Görögország (2014), Kolozsvár, Románia (2015), Ganja, Azerbajdzsán (2016), Várna, Bulgária (2017), Cascais, Portugália (2018), Újvidék, Szerbia (2019), Amiens, Franciaország (2020), Klaipeda, Litvánia (2021).

(PONT Csoport közleménye)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!