ERDON Országos hírek

2019.03.21. 12:10

Iohannis: Románia elkötelezett az erős transzatlanti kapcsolatokat illetően

Az AGERPRES különtudósítója, Florentina Peia jelenti: Románia mélyen elkötelezett a transzatlanti kapcsolat megerősítése, az Európai Unió (EU) és az Amerikai Egyesült Államok, az EU és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) közötti együttműködés szorosabbra fűzése mellett - hangsúlyozta csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Az AGERPRES különtudósítója, Florentina Peia jelenti: Románia mélyen elkötelezett a transzatlanti kapcsolat megerősítése, az Európai Unió (EU) és az Amerikai Egyesült Államok, az EU és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) közötti együttműködés szorosabbra fűzése mellett - hangsúlyozta csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara Európai Unió mellett működő kirendeltsége által évente megrendezett brüsszeli konferencián Iohannis rámutatott, a szoros transzatlanti együttműködés előfeltétele az EU-s gazdaságok fejlődésének, a transzatlanti partnerség világviszonylatban is stratégiai fontosságú. "Románia mélyen elkötelezett az erős transzatlanti kapcsolat, az EU és az USA, az EU és a NATO közötti szoros együttműködés mellett" - fogalmazott.

Mint hangsúlyozta, a transzatlanti kapcsolat a globális stabilitás záloga, a közös jólét hajtómotorja.

"Az Amerikai Egyesült Államoknak továbbra is erős, egységes és gazdasági szempontból sikeres Európára van szüksége, ugyanakkor Európa biztonsága és jóléte sem választható el Amerika biztonságától és jólététől. Az Amerikai Egyesült Államok és Európa közötti kapcsolat a legátfogóbb és a legfontosabb a világon" - nyomatékosította.

A román államfő kiemelte: a transzatlanti kereskedelmi forgalom egy trillió dollárra tehető évente, az USA-ban hétmillió, az EU területén ötmillió munkahely létesül ezáltal. Ugyanakkor az Amerikában jegyzett közvetlen külföldi tőkeberuházások 70 százaléka Európából származik.

Mint mondta, az EU-nak módosítania kell kereskedelempolitikáját, hogy alkalmazkodjon az új világgazdasági valósághoz, meg tudja védeni tagállamai stratégiai érdekeit. Iohannis hozzátette, Románia támogatja a Kereskedelmi Világszervezet korszerűsítését. Rámutatott, az USA-nak hangsúlyozottabban jelen kell lennie Európában olyan stratégiai szakterületeken, mint az új technológiák vagy a kritikus infrastruktúra, ugyanakkor meg kell erősíteni az együttműködést kiberbiztonság és digitális infrastruktúra terén. További intézkedésekre van szükség a vállalkozói szféra, a kis és közepes vállalkozások versenyképességének támogatása érdekében, ugyanakkor meg kell erősíteni a stratégiai együttműködést az energiaszektor tekintetében - nyomatékosította.

"Az amerikai vállalatok valóságos energiaforradalmat robbantottak ki, és ez a fejlődés meghatározó fontosságúvá válhat Európa energiabiztonsága szempontjából" - mondta.

Iohannis rámutatott, a világnak olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a klímaváltozás, a migráció, a terrorizmus vagy a populizmus, és ilyen körülmények között egyre hangsúlyosabb szerephez jut a biztonság és a védelem.

"Sok állampolgár szenved a gazdasági nehézségek miatt, az Atlanti-óceán mindkét partján. Együtt kell fellépnünk és bebizonyítanunk, hogy mindannyiunk számára van jövő, és hogy senki sem fog lemaradni" - fogalmazott Iohannis.

Az államfő részt vesz csütörtökön és pénteken az Európai Tanács brüsszeli ülésén. Csütörtökön jelen lesz az Európai Néppárt csúcstalálkozóján is, majd találkozik az Európai Tanács elnökével, Donald Tuskkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!