ERDON Országos hírek

2019.02.08. 13:33

Iohannis: Románia elismeri Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökeként

Románia elismeri Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökeként - közölte Klaus Iohannis elnök döntését az Államelnöki Hivatal.

Románia elismeri Juan Guaidót Venezuela ideiglenes elnökeként - közölte Klaus Iohannis elnök döntését az Államelnöki Hivatal.A közlemény értelmében a döntés meghozatala előtt az államfő alaposan mérlegelte a helyzetet politikai-diplomáciai és jogi szempontból egyaránt, ugyanakkor azt is figyelembe vette, hogy az európai uniós tagországok többsége, valamint Románia számos szövetséges és partnerországa is elismerte Juan Guaido ideiglenes elnökségét.

Az államelnöki Hivatal közleménye rámutat, Klaus Iohannis fontosnak tartja, hogy az EU Tanácsának soros elnökségét betöltő Romániának e tisztségénél fogva is "gyors, jól megalapozott és határozott, az ország külpolitikai prioritásaival összhangban levő reakciói" legyenek a fontos külpolitikai ügyek kapcsán.

Az államfő péntek reggel kapta kézhez a román külügyminisztériumnak a miniszterelnök által is láttamozott memorandumát Románia Venezuelával kapcsolatos állásfoglalásáról, és azonnal jóváhagyta azt - jegyzi meg még a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!