ERDON Országos hírek

2019.02.27. 13:46

Iohannis: Az elmúlt két évben egyre virulensebb támadásoknak volt kitéve az ügyészi testület

Az elmúlt két évben egyre virulensebbekké váltak az ügyészek elleni támadások - hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő szerdán, a főügyészség 2018-as tevékenységi mérlegének ismertetése alkalmából mondott beszédében.

Az elmúlt két évben egyre virulensebbekké váltak az ügyészek elleni támadások - hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő szerdán, a főügyészség 2018-as tevékenységi mérlegének ismertetése alkalmából mondott beszédében.

Az elnök rámutatott, az alkotmány igen fontos szerepet ró a legfőbb ügyészségre: a társadalom általános érdekeit kell képviselnie, védenie kell a jogállamiságot, az állampolgárok jogait és szabadságait. "E küldetés teljesítése azonban korántsem egyszerű, főleg hogy az elmúlt két évben egyre virulensebb támadásoknak volt kitéve az ügyészi testület. Amikor éppen azok hozzák az igazságszolgáltatási rendszert érintő törvényeket, akiknek közvetlen érdekük, hogy megszabaduljanak a bűnvádi vizsgálattól, az állam alapja van veszélyben" - fogalmazott Iohannis, hozzátéve, csaknem 30 évvel az ország szabadságának visszanyerése után "még mindig vannak önkényes reflexekkel rendelkező politikusok, akik jogot éreznek arra, hogy privilégiumokat biztosítsanak maguknak".

Az államfő hangsúlyozta, 2018-ban jelentősen módosult a három igazságügyi törvény, és a főügyészség több alkalommal is felhívta a figyelmet, hogy bizonyos javaslatok nagymértékben befolyásolhatják az ügyészek tevékenységét, ugyanakkor mindig készen állt arra, hogy elmagyarázza a törvényhozóknak és a kormánynak, melyek az igazságügyi rendszer valós problémái. "A törvényhozók azonban sajnos úgy döntöttek, hogy figyelmen kívül hagyják mind az ügyészi testület figyelmeztetéseit, mind a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság határozott ajánlásait" - nyomatékosította.

Iohannis szerint a kormány továbbra is visszaél a sürgősségi rendeletekkel, olyan jogszabályokat hoz, amelyek súlyos hatással vannak az igazságügyi rendszerre. Ennek kapcsán az elnök ismét bírálta az igazságügyi törvényeket módosító, 2019/7-es sürgősségi kormányrendeletet, amely - állítja - újabb kísérlet bizonyos ügyészségek politikai ellenőrzés alá vonására.

"De van önöknek egy nagyon erős szövetségesük: a romániai társadalom, amelyik megértette, hogy amíg az igazságszolgáltatást nem hagyják dolgozni, nem fejlődhet az ország. Az igazságszolgáltatás mindenekelőtt egy közszolgálat, és az, hogy évről évre nő az embereknek az igazságszolgáltatásba vetett bizalmuk, világos jelzés arra vonatkozóan, hogy a romániai demokrácia érettebbé válik" - mondta még Klaus Iohannis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!