ERDON Országos hírek

2019.02.26. 09:34

C. Tarcea: Rám szakadt az ég, amikor felfedeztem, hogy a legfelsőbb bíróság is kötött protokollumot

,,Rám szakadt az ég", amikor felfedeztem, hogy a legfelsőbb bíróság is kötött protokollumot a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) - nyilatkozta hétfő este az Antena 3 televízió műsorában Cristina Tarcea. A legfelsőbb bíróság elnöke hozzátette: megkönnyebbült , amikor rájött, hogy egy 2009-es dokumentumról van szó.

,,Rám szakadt az ég", amikor felfedeztem, hogy a legfelsőbb bíróság is kötött protokollumot a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) - nyilatkozta hétfő este az Antena 3 televízió műsorában Cristina Tarcea. A legfelsőbb bíróság elnöke hozzátette: megkönnyebbült , amikor rájött, hogy egy 2009-es dokumentumról van szó.

Tarcea kifejtette: a protokollumról nem mondhat sokat , mert kivizsgálás van folyamatban, hogy megállapítsák, hogy a dokumentum nem hamisítvány-e.

Az elnök elmondta: a bírák várják az alkotmánybíróság döntésének indoklását a legfőbb ügyészség és a SRI között 2016-ban kötött protokollummal kapcsolatban, amelyről megállapították, hogy alkotmányos jellegű jogi konfliktust okozott, mert a bíróságoknak ennek értelmében kell saját döntéseiket meghozniuk.

Felmerül a semmisség (azaz valamely jogügyletnek önmagában rejlő érvénytelensége) kérdése, és az is, hogy ez milyen jellegű: abszolút semmisség, vagy viszonylagos semmiség - mondta el Tarcea.

Tarcea városi legendának nevezte, hogy egyes bírákat odatettek bizonyos ügyeket tárgyalni, és kifejtette azt is: a törvény nem rendelkezik arról, hogy a három, vagy annál kevesebb tagú bírói testületek összetételét sorshúzással kell megállapítani.

Nem kezdünk sorsolni, ha nem mondja a törvény. (...) A bíróságok vezetőségének megtiltották, hogy a törvényben előírtakon túl bármilyen szabályozást hozzanak. (...) Tehát, ha nem írja törvény, akkor a három-, kettő- és egytagú testületeknél nincs sorshúzás - szögezte le Tarcea.

A legfelsőbb bíróság elnöke a lojális együttműködés és őszinteség hiányaként mutatta be azt az eljárást, amellyel Tudorel Toader a 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet láttamozását kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM), amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem lesznek katasztrofális következményei az igazságszolgáltatásra nézve, ám ez volt az a csepp, amellyel betelt a pohár .

Az elnök szerint a rendelet tervezetét a kormányülés előtti nap estéjén küldték meg a CSM-nek, amelynek másnap reggel volt ülése. Az ülésen szó került a rendeletről, ám a CSM tagjainak egy része nem is olvasta azt. A megbeszélésen jelen lévő igazságügyi miniszter egyetlen szóval sem említette, hogy a délutáni kormányülés napirendjén szerepel a rendelet elfogadása - mondta el Tarcea.

Nem a jog tiszteletben tartásának látszatát kell megteremteni, hanem érdemben kell tiszteletben tartani egy jogot - állapította meg az elnök, aki szerint Toader módszere nem a lojális együttműködés példája , és ez az eljárás csak mélyíti a felek közötti bizalmatlanságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!