ERDON Országos hírek

2019.01.04. 10:55

A román államfő kiadta az elnöki rendeletet két miniszteri tisztség megüresedéséről

Klaus Iohannis román államfő kiadta csütörtökön az elnöki rendeletet két miniszteri tisztség megüresedéséről, tudomásul véve Paul Stanescu regionális fejlesztési miniszter és kormányfő-helyettes, illetve Lucian Sova közlekedési miniszter lemondását.

Klaus Iohannis román államfő kiadta csütörtökön az elnöki rendeletet két miniszteri tisztség megüresedéséről, tudomásul véve Paul Stanescu regionális fejlesztési miniszter és kormányfő-helyettes, illetve Lucian Sova közlekedési miniszter lemondását.A jobboldali elnök ezzel a - hetek óta halogatott - döntéssel az alkotmánybíróság határozata alapján járt el, miután a taláros testület megállapította, hogy Iohannis alkotmányos konfliktust idézett elő, amikor nem hajtotta végre a Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfő által kért minisztercseréket.

Az elnök azonban egyelőre csak részlegesen hajtotta végre az alkotmánybíróság döntését, amely azt is előírta számára, hogy "haladéktalanul" adjon indoklással ellátott írásos választ a miniszterelnöknek az általa előterjesztett miniszteri jelölésekre.

Bár az alkotmánybíróság december 20-án példátlan gyorsasággal, már döntése másnapján közzétette indoklását és ezzel hatályba léptette a kormányátalakítással kapcsolatos határozatát, Iohannis - a karácsonyra és újévre hivatkozva - a miniszterek lemondásának "haladéktalan" tudomásul vételével is várt csaknem két hetet, az pedig továbbra is kérdéses, kik és mikor tölthetik be a megüresedett miniszteri tisztségeket.

Dancila decemberben arra hivatkozva próbálta sürgetni Iohannist, hogy január elsejétől Románia veszi át az Európai Unió soros elnökségét, és a kormánynévsor nem lehet "hiányos". Az államfő azonban állítólag már akkor jelezte neki, hogy jelöltjeit nem fogja kinevezni.

A bukaresti kormány átalakítása körüli politikai csata még novemberben kezdődött. Akkor a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) nyolc minisztere lecseréléséről döntött, de két miniszterjelöltjét Iohannis elutasította, majd amikor a kormányfő helyettük két újabb jelölttel állt elő, az elnök elnapolta a döntést arra hivatkozva, hogy a PSD túl sűrűn váltogatja minisztereit, és annyira türelmetlen, hogy még az elutasítás indoklására sem kíváncsi.

A PSD kormányát nyíltan bíráló jobboldali elnök a lehető legtöbb kellemetlenséget jelentő minisztercseréket tagadta meg, amikor a nyolc jelölt közül csak hatot iktatott be és elutasította a PSD egyik kulcsemberének számító Lia Olguta Vasilescu volt munkaügyi miniszter kinevezését,

illetve a PSD-elnökét nyíltan bíráló Paul Stanescu kormányfő-helyettes leváltását.

Az alkotmánybíróság decemberi határozata nem írta elő Iohannisnak, hogy kinevezze Dancila két újabb miniszterjelöltjét, viszont egy 2008-ban hozott precedensértékű határozata szerint az elnöknek egyszer van joga - indokoltan - elutasítani a miniszterelnök által javasolt miniszterjelölt kinevezését, a második jelölt beiktatását nem tagadhatja meg.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!