ERDON Országos hírek

2018.12.20. 10:42

Kelemen Hunor: „nem értem az ilyen váratlan mozgásokat”

Az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által bejelentett sürgősségi kormányrendelet nem szolgálja a román gazdaság javát, az ilyen "váratlan mozgások" az adó- és pénzügyi kiszámíthatóság és stabilitás hiányára utalnak - véli Kelemen Hunor.

Az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által bejelentett sürgősségi kormányrendelet nem szolgálja a román gazdaság javát, az ilyen "váratlan mozgások" az adó- és pénzügyi kiszámíthatóság és stabilitás hiányára utalnak - véli Kelemen Hunor.Az RMDSZ elnöke szerdán úgy nyilatkozott, nem látta még a vitatott sürgősségirendelet-tervezetet, de a tőzsdei reakciók aggasztóak, és arra utalnak, hogy a kilátásba helyezett intézkedésekről az érintett gazdasági szereplőkkel való előzetes egyeztetés nélkül döntöttek. "Nem hiszem, hogy jót tesznek a román gazdaságnak az ilyen rendkívül váratlan mozgások, mert a kiszámíthatóság, adó- és pénzügyi stabilitás hiányára utalnak" - fogalmazott.

Kelemen szerint az üzletemberek, gazdasági elemzők részéről egyaránt olyan jelzések érkeznek, miszerint "a javaslat átgondolatlan, komoly elemzés nélkül készült", ezért a kormánynak mindenképpen magyarázattal kell szolgálnia a tervezett intézkedésekről.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter kedden több adóügyi és költségvetési intézkedés bevezetését is kilátásba helyezte. A kormány tervei szerint január 1-jétől úgynevezett kapzsisági adót vetnek ki a bankokra abban az esetben, ha a három és hat hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) meghalad egy bizonyos határértéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!