ERDON Országos hírek

2018.12.19. 10:31

E. Teodorovici: A kormány kapzsisági adót vezetne be január 1-jétől

A kormány azt javasolja, hogy január 1-jétől vezessenek be egy kapzsisági adónak nevezett adót, amelyet a bankokra vetnének ki abban az esetben, hogyha a három és hat hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) meghalad egy bizonyos határértéket - jelentette be kedden késő este Eugen Teodorovici.

A kormány azt javasolja, hogy január 1-jétől vezessenek be egy kapzsisági adónak nevezett adót, amelyet a bankokra vetnének ki abban az esetben, hogyha a három és hat hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) meghalad egy bizonyos határértéket - jelentette be kedden késő este Eugen Teodorovici.

A pénzügyminiszter szerint ez az adó mintegy hárommilliárd lej jövedelmet hozna a kincstárnak. A tárcavezető azt mondja: az adó bevezetésével az állam az állampolgárok érdekeit védi.

A miniszter szerint az adót abban az esetben vetnék ki, hogyha a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb, illetve a jelzáloghitelesek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb negyedévi középértéke meghaladná az 1,5%-ot. Ez alatt az érték alatt nem lenne adó.

Ha azonban a három és hat hónapos ROBOR 1,51% és 1,7% között van, az adó 0,2% lenne, 1,71% és 2,5% közötti ROBOR esetén 0,4%, 2,51% és 3% közötti ROBOR esetén 0,6%, ha pedig a ROBOR negyedéves átlaga 2%-kal meghaladja a referenciaértéket, az adó 0,9%-os lesz, ami progresszív módon 0,3 százalékponttal nő minden további 0,5%-os ROBOR emelkedésért.

Teodorovici számítása szerint ez az adó mintegy hárommilliárd lej jövedelmet hozna a kincstárnak, de ez lehet nulla is, hogyha a bankok úgy döntenek, hogy az 1,5%-os küszöbérték alatt tartják a ROBOR-t.

Vélemény

Nem értiem a kapzsisági adót - nyilatkozta kedden késő este Adrian Vasilescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) stratégiai főtanácsadója.

A ROBOR szintjét az országban lejátszódó folyamatok határozzák meg. A ROBOR egy átlagkamat, amivel a bankok egymás között dolgoznak. (...) Mindenkinek, aki hitelt vesz fel, havonta egy bizonyos kamatot kell fizetnie, amihez hozzáadódik a ROBOR. (...) De nem értem a kapzsisági adót . Ha a bankok maguk határoznák meg a ROBORT, akkor az állam azt mondhatná: te, akármelyik bank, kapzsi vagy, és én, az állam, az alkotmányban garantált jogommal élve, megadózlak. De nem így történik. A ROBOR-t az országban zajló egyes folyamatok, elsősorban az infláció határozza meg. Amikor két és fél éven keresztül az infláció alacsony volt, a ROBOR nulla egész valami százalék volt. Amikor tavaly októberben az infláció emelkedni kezdett, amit amúgy az állami hatóságok okoztak (...) a ROBOR is növekedésnek indult, mert a ROBOR és az infláció egy gazdaság sziámi ikrei - magyarázata Vasilescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!