ERDON Országos hírek

2018.11.21. 12:44

Dăncilă: Ambiciózus, ugyanakkor realista elnökséget tervez Románia az EU Tanácsának élén

Ambiciózus, ugyanakkor realista elnökséget tervez Románia az Európai Unió Tanácsának élén, mondta szerdán Viorica Dăncilă kormányfő.

Ambiciózus, ugyanakkor realista elnökséget tervez Románia az Európai Unió Tanácsának élén, mondta szerdán Viorica Dăncilă kormányfő.

,,Románia ambiciózus, de realista elnökséget tervez. Ambiciózusnak mondom, mert pozitívan akarunk válaszolni az európai szintű kihívásokra, és minél több feladatot szeretnénk megoldani, ugyanakkor realista is, mert a kihívások közül sok nem egyedül Romániától függ, hanem a politikai megállapodásoktól, az európai intézmények közös döntésétől - itt az Európai Parlamentre, az Európai Bizottságra és természetesen az Európai Tanácsra gondolok" - mondta a miniszterelnök.

Viorica Dăncilă azt követően tartott közös sajtótájékoztatót az EP elnökével, Antonio Tajanival, hogy az EP elnöki konferenciája Románia kormányával ülésezett a Victoria-palotában.

A román miniszterelnök biztosította az EP elnökét, hogy Románia felkészült az EU-elnöki tisztség átvételére, és tartja magát az ütemtervhez. A találkozón szó esett a legégetőbb európai kérdésekről, mint amilyen a Brexit, a Brexit utáni Európai Unió, és beszéltek a 2019-es nagyszebeni csúcsról is. A román fél megerősítette, hogy EU-elnöksége során Románia az európai kohézió, az európai biztonság, Európa globális szerepének növelése és az európai értékek négy pillérére építve látja majd el feladatait.

Dăncilă hozzátette, az Európai Unió Tanácsának elnöksége Románia számára vizsga lesz, amelyet reményei szerint sikerrel letesz majd az ország, és ez a siker kihat majd minden európai intézményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!