ERDON Országos hírek

2018.11.07. 09:29

Alkotmányellenes a közigazgatási törvénykönyv

Összességében alkotmányellenes a közigazgatási törvénykönyv, amely speciális nyugdíjakat irányoz elő a helyi választott képviselőknek - döntötte el kedden az alkotmánybíróság.

Összességében alkotmányellenes a közigazgatási törvénykönyv, amely speciális nyugdíjakat irányoz elő a helyi választott képviselőknek - döntötte el kedden az alkotmánybíróság.

Az alkotmánybíróság közleménye szerint a testület egyöntetű szavazattal adott helyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP), valamint Klaus Iohannis államfő által emelt alkotmányossági kifogásnak.

,,Az alkotmánybíróság egyrészt megállapítja, hogy a törvényt anélkül fogadták el, hogy egyeztettek volna a Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal (CES) (...), másrészt a törvény elfogadásának folyamatában sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve" - írja az alkotmánybíróság közleményében.

A törvénykönyv ellen Klaus Iohannis államfő július 31-én emelt alkotmányossági kifogást. Az elnök indoklása szerint alkotmányellenes az a mód, ahogyan a törvénykönyvet a parlament elfogadta, mert a képviselőház olyan fontos változtatásokat eszközölt, amelyeket a tervezetet első házként tárgyaló szenátusnak nem volt alkalma megvitatni. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy nincs rendezve a fölé- és alárendeltség a miniszterelnök és a miniszterek között. Az államfő szerint ellentmond az alkotmánynak az az előírás, amely szerint biztosítani kell a kisebbségek anyanyelvhasználatát azokban a településekben is, ahol ezek számaránya nem éri el a húsz százalékot.

A PNL és USR óvása szerint ellentmond az állampolgárok közötti egyenlőség elvének az a cikkely, amely speciális nyugdíjakat biztosít a helyi választottaknak.

Mindezek mellett a törvénykönyv lehetőséget teremt arra, hogy a most magas rangú köztisztviselők által betöltött fontos tisztségekbe politikai alapon nevezzenek ki embereket, ami ellentmond a közigazgatás politikamentesítésére tett Európai Uniós vállalásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!