ERDON Országos hírek

2018.10.29. 10:06

Megvonhatják a garantált minimális jövedelmet

Mindazok a munkaképes személyek, akik a garantált minimális jövedelemre vonatkozó 2001/416. számú törvény alapján részesülnek szociális segélyben, elveszítik azt, ha elutasítanak egy munkahelyet, vagy nem vesznek részt a foglalkoztatás és képzés ösztönzésére szervezett szolgáltatásokon.

Mindazok a munkaképes személyek, akik a garantált minimális jövedelemre vonatkozó 2001/416. számú törvény alapján részesülnek szociális segélyben, elveszítik azt, ha elutasítanak egy munkahelyet, vagy nem vesznek részt a foglalkoztatás és képzés ösztönzésére szervezett szolgáltatásokon.Ebben az esetben a család, vagy egyedülálló személy, a 2001-es törvényt kiegészítő, 2018. október 22-én életbe lépett 2018/192. számú törvény szerint, a szociális segély megvonásától számított 12 hónap múlva igényelhet újra támogatást. A 2001-es törvény előírja, hogy azokat a munkaképes személyeket, akik nem rendelkeznek jövedelemmel, figyelembe veszik a családtagok számának megállapításánál, a család jövedelemszintjének kiszámításához, de csak abban az esetben, ha igazolják, hogy szerepelnek a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség nyilvántartásában, nem utasítottak el az ügynökség által felkínált munkahelyet, vagy részvételt a foglalkoztatás és képzés ösztönzésére szervezett szolgáltatásokon. A jogszabályok szerint munkaképes az a személy, aki teljesíti az alábbi feltételeket: életkora 16 év és a megszabott nyugdíjkorhatár között van; nem vesz részt nappali oktatásban; egészségi állapota és fizikai állóképessége, valamint pszichikai állapota munkavégzésre alkalmassá teszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!