ERDON Országos hírek

2018.10.19. 09:51

Magánszemélyek 6000, jogi személyek 50.000 lejre is bírságolhatók a tarló felgyújtása miatt

Háromezertől hatezer lejig terjedő pénzbírsággal büntethető az a magánszemély, aki hatósági engedély nélkül felgyújtja a tarlót vagy a száraz növényzetet. Jogi személyek esetében ez az összeg akár az 50.000 lejt is elérheti - figyelmeztet Facebook-oldalán az Országos Környezetvédelmi Őrség (GNM).

Háromezertől hatezer lejig terjedő pénzbírsággal büntethető az a magánszemély, aki hatósági engedély nélkül felgyújtja a tarlót vagy a száraz növényzetet. Jogi személyek esetében ez az összeg akár az 50.000 lejt is elérheti - figyelmeztet Facebook-oldalán az Országos Környezetvédelmi Őrség (GNM). Az Országos Környezetvédelmi Őrség szerint az utóbbi időszakban riasztóan megnőtt az olyan tűzesetek száma, amelyeket a száraz növényzet vagy tarló felgyújtása okozott. Ezért az intézmény felhívást intéz a lakossághoz, hogy ne égessék fel a tarlót, ne gyújtsák meg a száraz leveleket, mert az évnek ezen időszakában különösen nagy a lángok terjedésének veszélye a váratlanul felerősödő szél miatt.

A GNM emlékeztet, hogy hatósági engedély nélkül szigorúan tilos a tarló vagy a száraz vegetáció meggyújtása úgy magánszemélyek, mint jogi személyek számára. A tiltás megszegése magánszemélyek esetében 3000-6000 lej, míg jogi személyek esetében 25.000-50.000 lejes bírságot von maga után.

A közelmúltban egy 71 éves férfi összeégett holttestét találták meg az Olt megyei Bărăşti községhez tartozó mezőn a tűzoltók, akiket vegetációtűzhöz riasztottak. A jelek szerint a férfi maga gyújtotta fel a tarlót, de a tűzből nem tudott kimenekülni és életét vesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!