ERDON Országos hírek

2018.09.12. 10:43

Iohannis: A brexit az uniós költségvetés csökkenését vonja maga után; a tagállami hozzájárulások enyhe növelése a megoldás

Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépése az uniós költségvetés csökkenését fogja eredményezni, amit a tagállami hozzájárulások "enyhe növelésével" lehet pótolni - véli Klaus Iohannis.

Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépése az uniós költségvetés csökkenését fogja eredményezni, amit a tagállami hozzájárulások "enyhe növelésével" lehet pótolni - véli Klaus Iohannis.

A román államfő Peter Pellegrini szlovák miniszterelnököt fogadta kedden a Cotroceni-palotában. A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón Iohannis elmondta, a megbeszélésen többek között az európai projekt megerősítésének szükségességéről tárgyaltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy e tekintetben azonos álláspontot képvisel a két ország. "Nehéz időszakon megy keresztül az EU, fokozódik az euroszkepticizmus, közeleg a brexit, és ilyen körülmények között úgy vélem, vissza kell adnunk az európai állampolgároknak a biztonságérzetet. Ennek érdekében nyilvánvalóan több téren is tenni kell" - fogalmazott Iohannis.

Az államfő rámutatott, 2019-ben, az Európai Unió Tanácsának román elnöksége alatt Szlovákia fogja betölteni a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) elnöki tisztségét, és Pellegrini biztosította arról, hogy országa támogatja Romániának az OECD-be való felvételét.

A jövőbeni közös kihívások között említette Iohannis az EU költségvetését. Állítása szerint egyetértettek a szlovák miniszterelnökkel abban, hogy bizonyos ágazatoknak - például a mezőgazdaságnak - továbbra is jelentős finanszírozásra van szüksége, ugyanakkor azonban azzal is számolni kell, hogy más, "új ágazatok" is támogatásra szorulnak.

"Figyelembe kell venni, hogy a brexit az uniós költségvetés csökkenését vonja majd maga után. Úgy véljük, hogy a tagállami hozzájárulások enyhe növelésével megoldható ez a probléma. Románia az eddigi tárgyalások során is ezt az álláspontot képviselte" - tette hozzá Iohannis.

Az elnök elmondta, abban is egyetértettek a szlovák miniszterelnökkel, hogy kiváló a két ország közötti kapcsolat, mind politikai, mind gazdasági téren, ami elsősorban annak köszönhető - véli Iohannis - hogy a Szlovákiában élő román közösség, illetve a Romániában élő szlovák közösség egyaránt jól integrálódott.

A közös sajtótájékoztatón Pellegrini reményét fejezte ki, hogy a Három Tenger Kezdeményezés szeptember 17-én és 18-án Bukarestben tartandó csúcstalálkozója "konkrét eredményekkel, konkrét projektekkel" zárul majd. A transzatlanti együttműködés kapcsán a szlovák kormányfő azt mondta, Románia és Szlovákia "egymáshoz nagyon közel álló szövetséges országok", tudatában vannak a közös kockázatoknak, ezért prioritásaik megegyeznek, és ugyanazokat a célkitűzéseket támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!