ERDON Országos hírek

2018.06.09. 21:09

PSD-ALDE-nagygyűlés: Mintegy 150.000-en vannak a bukaresti Victoria téren

Körülbelül 150.000-en vannak a bukaresti Victoria téren, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által szervezett nagygyűlésen, amellyel a "visszaélések ellen" kívánnak tiltakozni a kezdeményezők.

Körülbelül 150.000-en vannak a bukaresti Victoria téren, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által szervezett nagygyűlésen, amellyel a "visszaélések ellen" kívánnak tiltakozni a kezdeményezők.

Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket a bukaresti Victoria téren, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által szervezett nagygyűlésen, amellyel a "visszaélések ellen" kívánnak tiltakozni a kezdeményezők. ,,Oda jutottunk, hogy a szabadságunkért kell harcolnunk" - mondta a főpolgármester, aki hozzátette: ,,nem élhetünk egy kisebbség diktatúrája alatt". ,,Nem fogadhatjuk el, hogy miután szabad választások nyomán kialakul egy szilárd parlamenti többség, egy törvényes kormány, valaki, aki piros dzsekiben engedély nélküli tüntetéseken vesz részt, megpróbálja elkobozni tőlünk a románok szavazatait" - hangoztatta Firea.

A résztvevők megtöltötték a Kiseleff és az Aviatorilor sugárutat is. A résztvevők többsége fehér blúzt visel, román és EU-s zászlókat lengetnek, és egy, a tér nagy részére kiterjedő óriástrikolórt is kibontottak. Az embereket megyék szerinti csoportokba osztották be a téren, tábláikon ilyen feliratok olvashatók: "Visszaéléseitek korlátozzák a szabadságunkat", "Le a párhuzamos állammal!", "Szabadságot akarunk!", "A végső megoldás az alkotmányban van", "Emeltük a béreket. Bocsáss meg nekünk, Klaus!". A kormánypalotát csendőrök, tűzoltóautók és SMURD-mentők veszik körül. A téren elhelyezett óriásképernyőkön ilyen feliratok olvashatók: "Megálljt a sztálini pereknek!", "Run Codruţa, run!", "Visszaéléseitek korlátozzák a szabadságunkat".

Codrin Ştefănescu, a PSD főtitkárhelyettese érkezésekor hangosbemondón szólt az egybegyűltekhez: "Nem adjuk meg magunkat, elmegyünk a végsőkig. Egy millimétert sem hátrálunk, és visszaállítjuk a normalitást!" - mondta.

20 óra előtt néhány perccel megérkezett a térre Liviu Dragnea, a PSD elnöke, Viorica Dăncilă miniszterelnök, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, valamint Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Rovana Plumb miniszterek és több parlamenti képviselő is.

A téren óriásképernyőket is elhelyeztek, így a résztvevők végigkövethették a francia nyílt teniszbajnokság döntőjét, amelyet megnyert Simona Halep az amerikai Sloane Stephens ellenében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!