ERDON Országos hírek

2018.06.19. 08:43

Döntő kamaraként elfogadta a képviselőház a családon belüli erőszak megelőzéséről és visszaszorításáról szóló törvény módosításait

Döntő kamaraként jóváhagyta hétfőn a képviselőház a családon belüli erőszak megelőzését és visszaszorítását szolgáló, 2003/217-es törvényt módosító tervezetet.

Döntő kamaraként jóváhagyta hétfőn a képviselőház a családon belüli erőszak megelőzését és visszaszorítását szolgáló, 2003/217-es törvényt módosító tervezetet.

A jogszabály többek között rendelkezik az átmeneti távoltartási rendelet súlyos esetekben történő bevezetéséről, továbbá kötelezi a helyi hatóságokat, hogy adatbázisokat készítsenek a családon belüli erőszak áldozatait segítő szolgálatokról, központokról. Kötelezi továbbá a hatóságokat, hogy szociális központokat létesítsenek és működtessenek, és arról is rendelkezik, hogy elektronikus megfigyelőrendszer segítségével ellenőrizzék a távoltartási végzés betartását.

Az illetékes helyi és központi hatóságoknak szabályos időközönként releváns statisztikai adatokat kell gyűjteniük a családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetekről, egyrészt felmérendő az áldozatokat segítő szolgálatok hatékonyságát, másrészt a családon belüli erőszak okainak és hatásainak tanulmányozása érdekében. Az adatokat a nők és férfiak közötti országos esélyegyenlőségi ügynökség összesíti, amelynek évente közölnie kell egy megyékre leosztott felmérést a családon belüli erőszakról - áll még a jogszabályban.

Az elfogadott törvény az RDMDSZ javaslatait is tartalmazza, a szakbizottságban ugyanis ezeket is beemelték a kormány által előterjesztett tervezetbe.

Az RMDSZ javaslatainak egyik kidolgozója, Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselő szerint Románia ezzel mérföldkőhöz jutott a nők ellen elkövetett és a családon belüli erőszakos cselekedetek meggátolásában.

,,Az általunk kidolgozott javaslatok az áldozat valós védelmét, a tettes méltó büntetését szorgalmazzák. Ezentúl a hatóságok indokolt esetben azonnal, a helyszínen kibocsáthatnak egy ideiglenes, ötnapos sürgősségi távoltartási rendeletet az erőszakot elkövető ellen. Ez idáig ugyanis, amennyiben egy bántalmazott a hatóságokhoz fordult védelemért, a törvények további 72 órára - míg kibocsátották a távoltartási rendeletet - az erőszakot elkövető mellett szóltak. A mai szavazást követően a tettest azonnal kitilthatják, akár a saját ingatlanából is" - idézi az RMDSZ közleménye a voksolás után nyilatkozó képviselőt.

A Maros megyei nőszervezet elnöke hozzátette, amennyiben a hatóságok kibocsátják a sürgősségi távoltartási rendeletet, a tettes sem személyesen, sem telefonon sem veheti fel a kapcsolatot az áldozattal. Csép Andrea kiemelte, ha az áldozat vagy családtagjai úgy értékelik, hogy az erőszakot elkövető nem tartja be a távoltartási parancsot, biztonsági okokra hivatkozva kérhetik a tettes tartózkodásának elektronikus monitorozását, mi több, ennek megszegése egy hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

A törvényhozó rámutatott arra is, hogy az ideiglenes távoltartási parancs ötnapos érvényessége alatt a törvényszék - az illetékes hatóságok javaslatára - kiállítja az állandó távoltartási végzést, ugyanakkor a hatóságok az áldozatnak ügyvédi és jogi asszisztenciát biztosítanak az orvosi ellátás mellett.

A képviselőház döntő kamaraként szavazott a tervezetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!