ERDON Országos hírek

2018.05.17. 13:32

Meghalt Lucian Pintilie román színházi és filmrendező

Életének 85. évében szerdán meghalt Lucian Pintilie, az egyik legismertebb román színházi és filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

Életének 85. évében szerdán meghalt Lucian Pintilie, az egyik legismertebb román színházi és filmrendező, forgatókönyvíró és producer.Lucian Pintilie 1933. november 9-én született a dél-besszarábiai (jelenleg Ukrajnához tartozó) Tarutinóban, a bukaresti színművészeti egyetemen 1956-ban szerzett oklevelet. A bukaresti Bulandra Színházban színre vitt emlékezetes előadásai között tartják számon Gorkijtól A Nap fiait (1961), Bernard Shaw Caesar és Kleopátráját (1963), valamint Csehov Cseresznyéskertjét (1967).

Filmes karrierje 1965-ben a Duminica la ora 6 (Vasárnap 6 órakor) című szerelmi történettel indult, majd a román mozi egyik klasszikusának számító, Helyszíni szemle című filmje következett, amelynek egyik kópiáját 2012-ben a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMa) is megvásárolta.

Pintilie 1973-ban elhagyta Romániát, miután a Bulandra Színházban megrendezett Gogol-vígjátékát, A revizort három előadás után betiltották. Párizsban telepedett le, ahol színházi rendezőként dolgozott. 1980-ban egy filmes rendezés erejéig visszatért Romániába, de a Caragiale Farsangja ihlette, Miért húzzák a harangokat? című filmjét sem engedte levetíteni a cenzúra, így az alkotást csak 1990-ben láthatta először a közönség.

Pintilie is csak az 1989-es fordulat után tért ismét vissza Romániába, hogy - többnyire román-francia korprodukcióban - megvalósítsa a cenzúra által megakadályozott korábbi filmes terveit.

Már késő című filmjét 1996-ban Arany Pálmára jelölték, Végállomás a Paradicsom című 1998-as filmjéért megkapta a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének különdíját.

Lucian Pintilie elsőként kapta meg 2007-ben a román filmszakma Gopo életműdíját, 2008-ban pedig Traian Basescu államfő a Románia Csillaga érdemrend nagykeresztjével tüntette ki.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!