ERDON Országos hírek

2018.04.17. 10:20

Elutasította az államfő a DNA-főügyész visszahívására vonatkozó miniszteri javaslatot

Elutasította Klaus Iohannis államfő Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész visszahívására vonatkozó javaslatát.

Elutasította Klaus Iohannis államfő Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész visszahívására vonatkozó javaslatát.

A Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában az elnök azt mondta, a tárcavezető által felsorakoztatott érvek nem voltak meggyőzőek, és "nem is felelnek meg a vonatkozó törvényi előírásoknak".

Az államfő emlékeztetett, februárban kapta meg Tudorel Toadernek a Kövesi elmozdítására vonatkozó javaslatát, majd a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ezzel kapcsolatban megfogalmazott negatív véleményezését. A tárcavezető és a CSM "homlokegyenest ellentétes következtetéseket" fogalmazott meg a téma kapcsán - mutatott rá Iohannis, hozzátéve, hogy bár utóbbi testület véleményezése konzultatív jellegű, azt nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni.

Iohannis kifejtette, miután kézhez kapta a miniszter javaslatát, illetve a CSM véleményezését, felkérte az Államelnöki Hivatal szakembereit is, elemezzék ki a helyzetet.

Az elnök hangsúlyozta, a miniszteri javaslathoz csatolt, a korrupcióellenes főügyész tevékenységét kiértékelő jelentést olvasva kiderül, hogy annak szerzője szerint a dokumentum tulajdonképpen egy "állásfoglalás", ennélfogva pedig szubjektív jellege van, amire az is ráerősít, hogy a miniszter szakmai pályafutásával kapcsolatos információk is feltűnnek a szövegben - érvelt Iohannis.

Hozzátette, a DNA-főügyész menesztésére vonatkozó javaslat indoklásában az Igazságügyi Felügyelet, a CSM és az alkotmánybíróság olyan jelentéseire, határozataira is van utalás, amelyeket a miniszter másképp értelmezett, mint amiről azok valójában szólnak.

Klaus Iohannnis nyilatkozata után az Államelnöki Hivatal nyilvánosságra hozta a miniszteri javaslat elutasítását alátámasztó érveket részletesen ismertető dokumentumot. Ebben az elnök többek között rámutat: a különféle felmérések során mind a hazai, mind az európai és nemzetközi szervek pozitívan értékelték a DNA tevékenységét. Az államfő azt is hangsúlyozza, hogy bár a miniszteri jelentés címe szerint a DNA menedzsmentjét vették górcső alá, a szöveg kizárólag a főügyész tevékenységére vonatkozik, más, vezető beosztású ügyész munkájára nincs utalás benne.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter február 22-én jelentette be, hogy "egy jogállamban tűrhetetlen tettei miatt" kezdeményezi az Országos Korrupcióellenes Ügyészség vezetőjének, Laura Codruţa Kövesinek az elmozdítását. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlege február 27-én negatívan véleményezte a miniszter javaslatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!