ERDON Országos hírek

2018.03.04. 17:55

Hétfőn ülésezik a PSD országos végrehajtó bizottsága

Hétfőn ülésezik a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága (CExN). A testület dönteni fog a március 10-én, szombaton tartandó rendkívüli kongresszus napirendjéről és az ennek megszervezésével kapcsolatos egyéb részletekről.

Hétfőn ülésezik a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága (CExN). A testület dönteni fog a március 10-én, szombaton tartandó rendkívüli kongresszus napirendjéről és az ennek megszervezésével kapcsolatos egyéb részletekről.

A PSD vezetőtestületének többek között arról kell még határoznia, hogy a kongresszuson lesznek-e tisztújító választások vagy sem, illetve hogy változtatnak-e az Országos Állandó Bizottság összetételén. A területi szervezetek vezetői szintén a hétfői ülésen terjeszthetik elő a PSD alapszabályának módosítására kidolgozott javaslataikat, a kongresszuson ugyanis szavazásra bocsátják majd az új statútum tervezetét.

Bár csak hétfőn születik hivatalos döntés arról, hogy a kongresszuson lesz-e bizalmi szavazás Liviu Dragnea pártelnökkel szemben, számos területi szervezet támogatásáról biztosította az alakulat vezetőjét. Erről szóló határozatot fogadott el többek között a Hargita, Brassó, Hunyad, Fehér, Máramaros, Krassó-Szörény, Botoşani, Buzău, Dolj és a Suceava megyei szervezet is. A PSD országos tanácsának elnöke, Mihai Fifor pénteken úgy nyilatkozott, szerinte "Dragneának nincs szüksége arra, hogy megerősítsék a pártelnöki tisztségben", mert több ízben is bebizonyította, hogy jól igazgatja az alakulatot, és a kormány is jól teljesít. A szociáldemokraták egyik alelnöke, Ecaterina Andronescu is úgy vélekedett, hogy semmi nem indokolja a bizalmi szavazást, a párt alapszabálya értelmében az elnök mandátuma négy évre szól.

A PSD alelnöki tisztségére azonban többen is pályáznának, amennyiben a CExN úgy dönt, hogy új Országos Állandó Bizottságot választ. Bukarest főpolgármestere, Gabriela Firea pénteken azt mondta, amennyiben a nőszervezet jelöli, indulni kíván egy alelnöki tisztségért, és hasonlóan nyilatkozott a párt Vrancea megyei szervezetének elnöke, Marian Oprişan is. Az alakulat jelenlegi főtitkár-helyettese, Codrin Ştefănescu is jelezte, hogy "nem tart a belső versengéstől", és jelöltetni fogja magát valamelyik tisztségre.

A szociáldemokraták jelenlegi ügyvezető elnöke, Niculae Bădălău még nem döntötte el, hogy versenybe száll-e valamilyen tisztségért a március 10-i rendkívüli kongresszuson, Viorica Dăncilă miniszterelnök és Paul Stănescu kormányfőhelyettes viszont bejelentette, hogy nem kívánja jelöltetni magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!