ERDON Országos hírek

2018.02.07. 18:01

B. Hossu: a Nép Ügyvédjéhez fordulunk a részmunkaidős alkalmazottak diszkriminálása miatt

Az Alfa Kartell a Nép Ügyvédjéhez fordul a részmunkaidős alkalmazottak diszkriminálása miatt - jelentette be szerdán Bogdan Hossu, a szakszervezeti szövetség elnöke.

Az Alfa Kartell a Nép Ügyvédjéhez fordul a részmunkaidős alkalmazottak diszkriminálása miatt - jelentette be szerdán Bogdan Hossu, a szakszervezeti szövetség elnöke.A szakszervezeti bizalmi szerint a vonatkozó kormányrendelet értelmében a részmunkaidős alkalmazottaknak többet kell fizetniük, mint amennyi bért kézhez kapnak .

Jelen pillanatban a részmunkaidős alkalmazottaknak többet kell fizetniük, mint amennyi bért kézhez kapnak. Eredetileg a rendelettel azt szerették volna elérni, hogy az állami szférában ne, a magánszférában pedig kelljen fizetni, tehát továbbra is diszkriminálták volna a magánszférát az államival szemben, (...) mintha a tárcavezető a közalkalmazottak minisztere lenne" - hangoztatta Hossu.

A szakszervezeti vezető szerint félreértés volt a fizetésemelések körül is, hisz az emberek a fizetésen a nettó bért értik, nem a bruttó fizetést .

Az Adótörvénykönyvet módosító, 2017/79-es kormányrendelet értelmében minden alkalmazottnak legalább a minimálbér szintjén kell fizetnie a járulékokat, tehát a részmunkaidőseknek is, akik esetében fennáll annak a veszélye, hogy a járulékok összege meghaladja a nettó bérüket.

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter azt nyilatkozta kedden, hogy a kérdést egy sürgősségi kormányrendelettel lehetne rendezni és - véleménye szerint - úgy lehet tekinteni, hogy folyamatban van a helyzet megoldása . A miniszter ugyanakkor aggodalommal vette tudomásul, hogy bár a hatóságok kidolgozták a vonatkozó sürgősségi rendelet tervezetét, azt nem tűzték a Gazdasági és Szociális Tanács szerdai ülésének napirendjére. A szakszervezetek megszavazták a napirendet, úgyhogy felmerül, hogy vajon valóban az alkalmazottak érdekeit képviselik-e? - mondta a miniszter.

Az idézett forrás szerint a 2017/79-es sürgősségi kormányrendelet életbelépését követően 185.000 alkalmazott szerződését változtatták részmunkaidősről teljes munkaidősre, ami hozzájárult a szürkegazdaság visszaszorításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!