ERDON Országos hírek

2017.10.04. 12:09

Negatívan véleményezték a képviselőház szakbizottságai az RMDSZ módosító javaslatát a helyi közigazgatásban való anyanyelvhasználatról

Elutasította az alsóház jogi, közigazgatási, illetve emberjogi bizottsága az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amelynek értelmében 10%-ra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb a kisebbségek által is lakott településeken. A szakbizottságok vita nélkül utasították el a javaslatot, amelyet az RMDSZ-es tagokon kívül senki nem támogatott szavazatával.

Elutasította az alsóház jogi, közigazgatási, illetve emberjogi bizottsága az RMDSZ törvénymódosító javaslatát, amelynek értelmében 10%-ra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb a kisebbségek által is lakott településeken. A szakbizottságok vita nélkül utasították el a javaslatot, amelyet az RMDSZ-es tagokon kívül senki nem támogatott szavazatával.

A helyi közigazgatásról szóló törvény RMDSZ által javasolt módosítása értelmében 20 százalékról 10-re csökkentenék az anyanyelv-használati küszöböt, és egy kedvezményes küszöböt is bevezetnének. Ez azt jelenti, hogy azon településeken, ahol valamely nemzeti kisebbség számaránya eléri a 10%-ot, használhatják anyanyelvüket a helyi közigazgatási intézményekben és az azoknak alárendelt intézményekben, a prefektúrákon, a minisztériumoknak és a központi közigazgatásnak alárendelt területi intézményekben. Jelenleg csak azokon a településeken kötelező a nyelvi jogok alkalmazása, ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20%-ot.

A tervezetet Márton Árpád RMDSZ-es parlamenti képviselő ismertette, de a szövetségen kívül egyetlen párt sem támogatta, még a nemzeti kisebbségek képviselői sem. Mindegyik alakulat képviselői azon véleményüknek adtak hangot, hogy Románia továbbra is példaértékű országnak számít a kisebbségekkel szembeni tolerancia terén.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői azzal érveltek, hogy az európai uniós jogszabályok nem irányozzák elő az anyanyelv-használati küszöb csökkentését 20-ról 10%-ra.

Florin Roman liberális képviselő azt is megemlítette felszólalásában, sajnálja, hogy az RMDSZ gyásznapként fogja fel a centenárium évfordulóját , és szerinte minden parlamenti képviselőnek öncenzúrát kell gyakorolnia, amikor bizonyos álláspontokat fogalmaz meg, és arról az országról beszél, amelyikben él .

Románia a jó gyakorlatok országa a kisebbségvédelem terén - jelentette ki a PNL képviselője. A PNL elutasító jelentést fog javasolni a tervezettel kapcsolatban, és hiszem, hogy az országban és külföldön élő összes román, etnikumtól függetlenül, örömmel fogjuk megünnepelni a centenáriumot, minden román legnagyobb ünnepét - zárta érvelését Florin Roman.

Tudor Benga, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője úgy vélekedett: a tervezettel az a probléma , hogy az RMDSZ a közösségek közötti viszony szempontjából nagyon szerencsétlen módon tette ezt közbeszéd tárgyává. Ez a tervezet akkor jelent meg és akkor került közvitára, és majdnem kierőltették, hogy átmenjen, amikor - egy bűnvádi perben elítélt által vezetett - parlamenti többség éppen a bőrét igyekezett menteni.

Az USR-s képviselő mikrofonját ekkor kikapcsolta a képviselőház jogi bizottságának elnöke, Eugen Nicolicea PSD-s honatya.

Mariana Popescu, a nemzeti kisebbségek képviselője is úgy nyilatkozott, hogy nem támogatják az RMDSZ javaslatát.

"Tegnap a nemzeti kisebbségek képviselőinek körében megszavaztuk, hogy el fogjuk utasítani a törvénytervezetet. (...) A küszöb 10%-osra csökkentése alkotmányellenes, Európában mindenütt 20%-os ez a küszöb. (...) Úgy véljük, hogy Románia elegendő jogot ad nekünk, kisebbségeknek és elégedettek vagyunk azzal, amit a román állam nyújt nekünk - jelentette ki a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek képviselője.

A tervezetről előbb a képviselőház, majd döntő fórumként a szenátus szavaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!