ERDON Országos hírek

2017.09.27. 12:02

Védelem: Románia három F-16-os repülőgépet vett, további 36 darabot vásárolna még

Szerdán, a portugáliai Monte Real bázison vesz át hivatalosan Románia még három F-16-os repülőgépet abból a 12-ből, amelyeket 682 millió euróért vásárolt.

Szerdán, a portugáliai Monte Real bázison vesz át hivatalosan Románia még három F-16-os repülőgépet abból a 12-ből, amelyeket 682 millió euróért vásárolt.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a három repülőgép átvételével Románia befejezi az F-16 Fighting Falcon gépek bevezetésének első fázisát.  A hivatalos romániai ünnepségre jövő hét folyamán kerül sor a feteşti-i 86-os légitámaszponton.

2013-ban született meg a döntés, hogy Románia tizenkét, F - 16-os típusú, használt repülőt vásárol Portugáliából. Ezek ára összesen 628 millió eurót tett ki. A beszerzett gépek az aranyosgyéresi és a feteşti-i, kimondottan ezen típusú gépek befogadására alkalmassá tett báziskon állomásoznak majd.

Az első hat repülőgépet Románia 2016. szeptember 29-én vette át Portugáliától, azt követően még három F-16-os gépet vettek át 2016. december 16-án.

A román hatóságok "előrehaladott tárgyalásokat folytatnak még 36 darab F-16-os repülőgép vásárlására" - nyilatkozta szerdán Mihai Fifor védelmi miniszter.

"Jövő hét folyamán lezárjuk az F-16-os program ezen részét. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk még 36 repülőgép vásárlására az Amerikai Egyesült Államokból, nem Portugáliából. Elküldtük a szükséges okiratokat, hogy láthassuk a beszerzési árat. (...) reméljük, hogy sikerül megvásárolni 36 repülőgépet" - magyarázta a miniszter.

A szaktárca vezetője azt mondta, szeretné, ha a pilótákat az országban képzenék ki az új gépek vezetésére.

A védelmi miniszter részt vesz szerdán a Global SOF Europe szimpóziumon Bukarestben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!