ERDON Országos hírek

2017.08.08. 13:39

Kánikula lesz szerdán és csütörtökön az ország nyugati felében

Szerdán és csütörtökön érvényes, sárga és narancs jelzésű kánikula riasztást adott ki az ország nyugati felére az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).

Szerdán és csütörtökön érvényes, sárga és narancs jelzésű kánikula riasztást adott ki az ország nyugati felére az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM).

A meteorológusok szerdára elsőfokú (sárga) riasztást adtak ki az ország kilenc nyugati, északnyugati megyéjére. A hőhullám elborítja Bánságot, a Körösök-vidékét, Erdély és Olténia délnyugati felét.

A sárga jelzésű riasztás a következő megyékre lesz érvényes: Szatmár, Bihar, Arad, Fehér, Hunyad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi és Dolj. Ezekben a napokban a hőmérséklet-páratartalom index (ITU) eléri, sőt helyenként meghaladja a 80-as kritikus értéket. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 35 és 37 Celsius-fok között várhatók, és a hőmérők higanyszála éjjel sem süllyed 20 Celsius-fok alá.

Csütörtökön másodfokú (narancs) színű riasztás érvényes a következő megyékre: Dolj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Temes, Arad és Bihar. Az alacsonyan fekvő területeken a hőmérséklet-páratartalom index (ITU) eléri, sőt helyenként meghaladja a 80-as kritikus értéket. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 37 és 39, a legalacsonyabb éjszakai hőmérsékletek 20-25 Celsius-fok között várhatók.

Ugyancsak csütörtökön 13 nyugati megyében elsőfokú kánikula riasztás lesz érvényben magas páratartalommal és 35 - 37 Celsius-fokos maximális hőmérséklettel.

Az ANM szerint a hőhullám egészen a hét végéig eltart és ebben az időszakban hegyvidéken, főleg délutánonként, fokozott légköri instabilitásra számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!