ERDON Országos hírek

2017.03.01. 09:26

RMDSZ: meg kell szüntetni a hallgatólagos eljárás módszerét a törvényalkotásban

Meg kell szüntetni a hallgatólagos eljárás módszerét a törvényalkotásban - véli az RMDSZ.

Meg kell szüntetni a hallgatólagos eljárás módszerét a törvényalkotásban - véli az RMDSZ.

Elfogadhatatlan, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) felszámolását kezdeményező jogszabálytervezet hallgatólagosan átmegy egyik házból a másikba. Az elmúlt parlamenti mandátumban az RMDSZ többször is kérte a hallgatólagos eljárás megszüntetését, azonban ehhez alkotmánymódosításra van szükség. Megoldást kell találnunk arra, hogy az e fajta törvényhozást kiiktassuk a szabályzatunkból - idézi a szövetség közleménye Csoma Botondot. A Kolozs megyei parlamenti képviselő azt követően nyilatkozta ezt, hogy a képviselőház hallgatólagosan elfogadta Bogdan Diaconu törvénytervezetét.

A tervezetről a szenátus szavaz döntő házként.

Az RMDSZ Kolozs megyei képviselője felidézi: Diaconu tervezetét tavaly november 11. és 25. között kellett volna hogy napirendre tűzze a képviselőház, azonban ez idő alatt a választási kampányban a parlamenti képviselők választókörzetükben tevékenykedtek hivatalosan, ezért ez nem történhetett meg, és a törvényes határidő lejártával a parlament alsóháza már nem vitathatja meg érdemben a tervezetet, így az hallgatólagosan átment a szenátusba.

Csoma Botond elmondta, jelenleg a felsőházban 65 szenátusi tevékenységi nap alatt kell hogy megvitassanak egy törvénytervezetet a szenátorok, amennyiben első házként érintett a felsőház, míg a képviselőház esetében csak 45 kalendáriumi nap áll a törvényhozók rendelkezésére.

Az elmúlt parlamenti ciklusban az RMDSZ kidolgozott egy tervezetet, amelyben kérte, hogy alkotmánymódosításig a képviselőházban is a 65 napos határidőt alkalmazzák a törvényhozók egy-egy tervezet megvitatására, azonban ezt elvetették. Jövő héten az RMDSZ parlamenti frakciói újból iktatni fogják ezt a kezdeményezést, így az újra választott parlamentnek vitázni és döntenie kell róla - mutat rá a közlemény.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta, tekintettel arra, hogy ebben a kérdésben a szenátus a döntő ház, a szövetség szenátorai a jogszabálytervezet bizottsági munkálatai során a tervezet elutasítását fogják szorgalmazni.

Bogdan Diaconu törvénytervezetei magyarellenességükről híresek. Sajnos vannak politikusok, akik magyarellenes retorikával és tettekkel próbálnak politikai tőkét kovácsolni. A szenátusban el fogjuk utasítani ezt a törvénytervezetet, hiszen negatív véleményezést kapott a kormánytól is, és a képviselőházi szakbizottságokban is - idézi a közlemény a frakcióvezetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!