ERDON Országos hírek

2017.03.03. 17:17

Ciuhodaru: az én tervezetem kizárólag az alkotmány első cikkelyét megszegő szélsőséges, szeparatista megnyilvánulásokra vonatkozik

Tudor Ciuhodaru, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője azt nyilatkozta pénteken, hogy a Büntetőtörvénykönyv általa kezdeményezett módosítása kizárólag az alkotmány első cikkelyét megszegő szélsőséges, szeparatista megnyilvánulásokra vonatkozik.

Tudor Ciuhodaru, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője azt nyilatkozta pénteken, hogy a Büntetőtörvénykönyv általa kezdeményezett módosítása kizárólag az alkotmány első cikkelyét megszegő szélsőséges, szeparatista megnyilvánulásokra vonatkozik.

Itt óriási manipulációval állunk szemben. Az én tervezetem kizárólag az alkotmány első cikkelyét megszegő szélsőséges, szeparatista megnyilvánulásokra vonatkozik: Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Ha vannak szeparatista és szélsőséges törekvések, akkor az lenne a természetes, hogy ezekre legyenek megfelelő jogi válaszok, ahogyan egyébként a régi büntetőtörvénykönyvben voltak is - jelentette ki Ciuhodaru.

Hozzátette: ezeket a módosításokat a múlt parlamenti ciklusban is beterjesztette, de elutasították.

Az indítvány hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná azokat a személyeket, akik az alkotmányos rend megváltoztatására, vagy az államhatalom érvényesítésének megakadályozására törekednek .

Románia mindig is egy rendkívül toleráns állam volt, amelynek területén több kisebbség él, amelyek nem panaszkodhatnak arra, hogy üldöznék, vagy a társadalom peremére szorítanák őket. (...) Az alkotmányos rend megváltoztatására törekvő megnyilvánulásokat büntető, illetve az ezeket visszatartó erejű intézkedések hiánya ezen megnyilvánulások számának növekedéséhez vezetett. A marosvásárhelyi események, ahol Székelyföld autonómiáját kérték, valamint Tőkés László és Sógor Csaba magyar nemzetiségű román Európai Parlamenti képviselők kérései szükségessé teszik, hogy Románia fogadja el ezt a törvényt, amelyben szabályozzuk, hogy Romániában a szabadság, a demokrácia, a mozgás- és szólásszabadság nem mehetnek el addig, hogy revizionista, szélsőséges és szeparatista módszerekkel, a román állam lényegét támadják - mutat rá a jogszabály indoklása.

A Büntetőtörvénykönyv módosításra vonatkozó javaslat a szenátus napirendjére kerül. A döntő ház a képviselőház lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!