ERDON Országos hírek

2017.02.09. 12:27

Román Btk.-módosítás - A romániai lapok a kormány stabil pozíciójáról és a lankadó tüntetésekről írtak

A romániai lapok szerint kicsi az esélye annak, hogy a jelenlegi bukaresti kormány vagy a parlamenti többség megváltozzon, szerintük a kormányellenes tüntetőknek lesz fontos szerepük abban, hogy a kormány a továbbiakban ne éljen vissza hatalmával.

A romániai lapok szerint kicsi az esélye annak, hogy a jelenlegi bukaresti kormány vagy a parlamenti többség megváltozzon, szerintük a kormányellenes tüntetőknek lesz fontos szerepük abban, hogy a kormány a továbbiakban ne éljen vissza hatalmával.

A román sajtó csütörtökön, egy nappal azt követően cikkezett erről, hogy a bukaresti parlament elutasította az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyet azért terjesztettek be a kormány ellen, mert az sürgősségi rendelettel módosította január 31-én a büntető törvénykönyvet és a perrendtartást.

A Romania libera című bukaresti napilap vezércikkírója azt jósolja, hogy hatalmon fog maradni a következő négy évben a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD), mert Klaus Iohannis államelnöknek sem érdeke előrehozott választást kiprovokálni. A cikkíró szerint az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) is "megreformálatlan", és tele van hitelét vesztett politikussal, ezért Iohannisnak nem marad más hátra, mint minél több konfliktust előidézni a PSD elnöke és Sorin Grindeanu kormányfő között, és abban reménykedni, hogy a PSD továbbra is felbosszantja döntéseivel az embereket, ugyanis Iohannisnak csak így lesz esélye második mandátumot nyerni a 2019-es elnökválasztáson.

A kormánnyal szemben kritikus Hotnews.ro hírportál vezércikkírója úgy véli, hogy amennyiben a kormány ellen tüntetők lelkesedése lankadni fog, és feladják a küzdelmet, akkor hosszú távon veszítenek, mert a kormánypárti politikusok nyugalomra intő felhívásai csak azoknak a tolvaj politikusoknak kedveznek, akik előidézték a mostani helyzetet.

A Krónika című erdélyi napilap kommentátora azt fájlalja, hogy az erdélyi magyarok nem vettek részt nagyobb létszámban a tüntetéseken, s úgy véli, ezzel az erdélyi magyar közösség elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy megmutassa a román társadalomnak: nemcsak a kisebbségi jogok tiszteletben tartásáért képes kiállni, hanem a hazai társadalom általános problémái is foglalkoztatják.

A Szabadság című kolozsvári napilap vezércikkírója szerint nem a kormány menesztése, hanem egy új parlamenti többség kialakítása jelentheti a kimozdulást a jelenlegi patthelyzetből, de erre kevés esély mutatkozik addig, amíg a Calin Popescu Tariceanu vezette szabadelvű ALDE nem hajlandó leválni a PSD-ről.

A Népújság című marosvásárhelyi napilap újságírója szerint - miután a kormányt nem sikerült leváltani - a parlamenten a sor, hogy példásan megmutassa, hogyan kell közvitát szervezni a büntető törvénykönyv módosításáról.

A Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap vezércikkírója a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) az ellenzéki bizalmatlansági indítvány esetében kialakított tartózkodó álláspontját bírálta. Megállapította: egyik oldalon semmi nincs, a másikon egy (...) demokratikus játékszabályokat könnyedén felrúgó hatalom áll, és az RMDSZ szorult helyzetében ez utóbbit választotta, pedig úgy tűnik, így is keveset nyerhet, ráadásul elveszítheti maradék hitelét is.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!