ERDON Országos hírek

2017.02.16. 10:07

A Legfelső Bíróság tárgyalta Dragnea ítéletvégrehajtási kifogását

A Bukaresti Törvényszék úgy döntött szerdán, hogy azt az ítéletvégrehajtási kifogást, amelyet Liviu Dragnea emelt a Referendum ügyben, amelyben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a Legfelső Bírósság tárgyalja.

A Bukaresti Törvényszék úgy döntött szerdán, hogy azt az ítéletvégrehajtási kifogást, amelyet Liviu Dragnea emelt a Referendum ügyben, amelyben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a Legfelső Bírósság tárgyalja.

Eredetileg az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) csak a fellebbezés egy részét akarta áthelyzeni a Legfelső Bíróságra, ám a bukaresti törvényszék bírója úgy döntött, hogy a törvényszék nem illetékes ebben az ügyben, és az egész pert áthelyezte a Legfelső Bíróságra.

Liviu Dragnea február 3-án a bukaresti törvényszéken emelt ítéletvégrehajtási kifogást a Referendum ügyben, amelyben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítéletvégrehajtási kifogás egy rendkívüli fellebbezési lehetőség, amelyet az új Büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv 598. cikkelye szabályoz.

A Bptk. fenti cikkelye szerint ítéletvégrehajtási kifogással a következő esetekben lehet élni: ha végrehajtásra került egy nem jogerős ítélet; ha az ítéletvégrehajtás más személy ellen irányul, mint aki az ítéletben szerepel; ha zavar merül fel az ítéletvégrehajátásban, vagy a végrehajtás akadályokba ütközik; ha amnesztia, kegyelem, elévülés, vagy egyéb, a büntetést eltörlő, vagy az idejét lerövidítő tényező merül fel.

Liviu Dragnea február 2-án jelentette be, hogy az ítéletvégrehajtási kifogás benyújtásával perújrafelvételt kért a Referendum ügyben.

Az egyáltalán nem kétértelmű Btk.-t tanulmányozó ügyvédek szerint én gyakorlatilag nem kaptam meg az ítéletről szóló határozatot. Egy román állampolgár ellen hozott ítéletnek három eleme kell, hogy legyen: a bevezető, a rendelkező rész és az indoklás. Tíz hónappal az ítélet meghozatala után én még nem kaptam meg az indoklást. Eszerint az ítélet nem teljes. Ezután már meg sem kaphatom, mert a törvény szerint az indoklást az ítélet kihirdetése után legtöbb 30 napon belül kell kiadni. Eltelt majdnem tíz hónap. Ugyanakkor az indoklást alá kellett volna írnia a bírói testület minden tagjának. Livia Stanciu, a Legfelső Bíróság korábbi elnöke, két hónappal az ítélet kihirdetése után nyugdíjba vonult, majd kinevezték alkotmánybírónak. Létezik egy érvényben lévő jogszabály, amely szerint minden bírónak, aki kilép a rendszerből, kötelessége minden indoklását befejezni. Ez nem történt meg és most már nem írhatja alá az indoklást — nyilatkozta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Néhány nappal később, február 8-án a Legfelső Bíróság közzétette a Referendum ügyben hozott ítélet indoklását.

2016 áprilisában, a Legfelső Bíróság négy év próbaidővel jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Liviu Dragneát a Referendum ügyben.

A DNA szerint, Liviu Dragnea, a PSD főtitkári minőségében, a 2012. július 29-i népszavazás alkalmával, a párton belüli befolyását felhasználva, azzal a céllal, hogy nem anyagi, hanem választási jellegű jogtalan haszonhoz juttassa pártját, megpróbálta törvénytelen eszközökkel elérni, hogy a részvétel elég legyen ahhoz, hogy a referendum érvényesnek nyilvánítassék.

Az ügyészek szerint Liviu Dragnea ennek érdekében egy összetett informatikai rendszert koordinált, amelynek segítségével a megyei megbízottaknak/polgármesteri hivataloknak/pártaktivistáknak utasításokat és javaslatokat küldött arra vonatkozóan, hogy miként ösztönözzék törvénytelen eszközökkel a népszavazáson való részvételre a választókat — mutat rá a DNA.

www.agerpres.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!