ERDON Országos hírek

2017.01.21. 12:39

Néppárt: elfogadhatatlan az amnesztia-tervezet

A szociáldemokraták parlamenti választásokon aratott győzelme nem ígért sok jót a korrupció elleni harc és a politikai közélet megtisztítása terén. Florin Iordache igazságügyi miniszter részleges amnesztiára tett javaslata is ezt igazolja.

A szociáldemokraták parlamenti választásokon aratott győzelme nem ígért sok jót a korrupció elleni harc és a politikai közélet megtisztítása terén. Florin Iordache igazságügyi miniszter részleges amnesztiára tett javaslata is ezt igazolja. Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányzásra felhatalmazást kapott erők, első intézkedéseik egyikeként, magukat próbálják védeni a jogos felelősségre vonással szemben, ráadásul ebben az RMDSZ is támogatja őket.

A Napnál is világosabb: a törvénymódosítást azokra a korrupt politikusokra szabták – élükön Liviu Dragneaval, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével –, akik az elmúlt években – politikai befolyásukat felhasználva és súlyosan megkárosítva a román államot – tetemes vagyonra tettek szert. Az előterjesztők érvelése nem csak, hogy nem állja meg a helyét (a részleges amnesztia nem oldja meg a romániai börtönhelyzetet, hiszen a tapasztalat azt mutatja, a szabadon engedettek közül sok a visszaeső), de a kezdeményezés alkotmányellenes is, hiszen közkegyelmet csak kétharmados törvénnyel lehet biztosítani.

A Néppárt elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy egy ilyen fontos kérdésről sürgősségi kormányrendeletben döntsenek. Meggyőződésünk, hogy amennyiben a szociáldemokrata kormányzat terve megvalósul, azzal nem csak köztörvényes – az államvezetésben egyébként tisztséget betöltő – bűnözők menekülnének meg a felelősségre vonás elől, de súlyosan aláásná az állampolgárok demokráciába vetett bizalmát is. Az erdélyi magyar polgárok többsége már jó ideje elszenvedője – a városokban és falvakban egyaránt – a közbiztonság folyamatos romlásának. Egy ilyen helyzetben az említett intézkedés csak tovább rontana ezen és a társadalmi közérzeten. Képviselőinknek az őket megválasztókat kellene megerősíteniük, és nem további kiváltságokat ajándékozniuk köztörvényes bűnözőknek - legyenek azok akár fehérgallérosak, akár közönséges betörők.

Ugyanakkor megdöbbenéssel értesültünk Márton Árpádnak, az RMDSZ frakcióvezető-helyettesének nyilatkozatáról, miszerint támogatja és elfogadhatónak tartja a közkegyelem-tervezetet. Felszólítjuk az RMDSZ vezetőit, hogy tegyék egyértelművé álláspontjukat ez ügyben, s a választások során hangoztatott Erdély-központú politikájukat érvényesítve, harcoljanak az intézményesült korrupció ellen – még ha ez némely tisztségviselőjük érdekeivel ellentétes is.

A Bukarestben és Erdély számos városában utcára vonult tüntetőket támogatásunkról biztosítjuk, és reméljük, hogy a civil kurázsi is hozzájárul ahhoz, hogy e szégyenteljes amnesztia-tervezet ne valósulhasson meg.

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége nevében,

Szilágyi Zsolt, elnök 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!