ERDON Országos hírek

2017.01.12. 17:15

Alkotmányos az a törvény, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendeleteket bocsásson ki

Alkotmányos az a törvény, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendeleteket bocsásson ki - döntött az Alkotmánybíróság. A taláros testület ezzel alutasította a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Népi Mozgalom Pártja (PMP) 88 képviselőjének alkotmányossági kifogását a jogszabállyal kapcsolatban.

Alkotmányos az a törvény, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendeleteket bocsásson ki - döntött az Alkotmánybíróság. A taláros testület ezzel alutasította a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Népi Mozgalom Pártja (PMP) 88 képviselőjének alkotmányossági kifogását a jogszabállyal kapcsolatban.

Valer Dorneanu, a testület elnöke azt mondta: az alkotmányossági kifogást annak megalapozatlan volta miatt utasították el.

Érvelése szerint amennyiben a kormány olyan rendeletet adna ki, ami szembemegy az alaptörvénnyel, akkor az illető rendelet ellen alkotmányossági kifogást lehet emelni és alkotmányellenessé lehet nyilvánítani.

Az óvás szerint a törvény megszegi az államhatalmi ágak szétválasztására és egyensúlyára vonatkozó elvet. Valer Dorneanu szerint azonban ez az érv nem helyénvaló, mert éppen az Alkotmány az, amely megengedi, hogy bizonyos időszakokban a parlament - ideiglenesen és bizonyos területekre vonatkozóan, felügyelete megtartásával - átruházza törvényalkotói jogkörét. Minden, a kormány által kibocsátott rendeletet a parlamentnek kell elfogadnia. És nem ez az egyetlen Alkotmány, amely a törvényalkotói jogkör átruházását szabályozza - mondta a taláros testület elnöke. Dorneanu szerint alaptalan az óvás azon része is, hogy a kormány organikus törvények által szabályozott területeken akarna kibocsátani rendeleteket, mert a törvény megfogalmazásából ez nem tűnik ki.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) január 6-án támadta meg az Alkotmánybíróságon azt a törvényt, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy rendeleteket adjon ki a parlamenti vakáció alatt, mert meglátásuk szerint ez túllépi az alkotmányos kereteket.

"Ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányozni akar, tartsa be a törvényt, álljon oda és dolgozzon, parlamenti többsége van, bármikor kiadhat sürgősségi rendeleteket. A PNL kitart amellett, hogy minden előírást, beleértve az alkotmányt is, szigorúan be kell tartani. Éppen ezért a PNL alkotmányossági kifogást emelt az ellen a törvény ellen, amely felhatalmazza a kormányt, hogy egyszerű rendeleteket bocsásson ki" - áll a PNL által az AGERPRES hírügynökségnek küldött közleményben.

A kezdeményezést az USR és a PMP is támogatja, indoklásuk alapja a Törvényhozási Tanács által felhozott érvek - közölték a liberálisok.

A PNL meglátása szerint a törvény nem tarja be az alkotmány előírásait, szembemegy a 115. cikkely 1., az organikus törvényekre vonatkozó bekezdésével.

A PNL véleménye szerint Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök félretájékoztat, amikor a "kormány munkájának akadályoztatásáról" beszél.

"Valójában Dragnea kihasználja azt, hogy sokan nem tudnak különbséget tenni az egyszerű rendelet és a sürgősségi rendelet között. A Dragnea-Grindeanu kormányt semmi nem akadályozza meg, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig sürgősségi rendeletekkel ültesse gyakorlatba elképzeléseit. Nincs kétségünk afelől, hogy a kormány élni is fog ezzel a lehetőséggel" - írja a PNL közleményében.

Ez rámutat arra is, hogy az Alkotmány 115. cikkelyének 5. bekezdése értelmében sürgősségi rendeleteket a parlamenti vakáció alatt is lehet kibocsátani, ehhez csak a PSD-ALDE alkotta többség mozgósítására van szükség, hogy végig tudják vinni az ilyenkor alkalmazandó parlamenti eljárást, és a szakbizottságok megvitatják a tervezeteket.

Az Alkotmánybíróságnak küldött dokumentum szerint a törvény megszegi az államhatalmi ágak szétválasztására és egyensúlyára vonatkozó elvet.

Az alkotmányossági kifogást 53 PNL-s, 25 USR-s és 10 PMP-s képviselő és szenátor írta alá.

A parlament egy nappal korábban fogadta el azt a törvényt, amely felhatalmazza a kormányt, hogy rendeleteket bocsásson ki a parlamenti vakáció ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!