ERDON Országos hírek

2016.12.13. 18:21

Kormányalakítás: így sem megy simán

Nem sima ügy a kormányalakítás, annak dacára sem, hogy sima győzelmet aratott a Szociáldemokrata Szövetség (PSD). Nem akarja a jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt PSD-vezért, azaz Liviu Dragneát kormányfőnek felkérni ugyanis Klaus Iohannis államfő.

Nem sima ügy a kormányalakítás, annak dacára sem, hogy sima győzelmet aratott a Szociáldemokrata Szövetség (PSD). Nem akarja a jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt PSD-vezért, azaz Liviu Dragneát kormányfőnek felkérni ugyanis Klaus Iohannis államfő.

Külön terve van a PSD-nek arra, hogy hogyan kényszerítse rá akaratát Klaus Iohannis államfőre, és miként fogadtassa el, hogy a jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt PSD-vezért, azaz Liviu Dragneát akarja kormányfőnek. A Mediafax által kiszivárogtatott terv szerint most még ezzel próbálkozik a PSD, annak dacára, hogy Iohannis előre jelezte: nem fog olyan embert kormányalakításra felkérni, aki elítélt. A terv lényege, hogy arra hivatkoznak, hogy bár Dragneát épp egy voksolás elcsalását célzó szervezkedés miatt ítélte el a bíróság, nem rendelt el olyan jogkorlátozást is, ami a kinevezhetőséget ellehetetlenítené. A PSD szükség esetén az Alkotmánybírósághoz akar fordulni, ahol sovány többsége van, hogy az mondja ki: nem lehet megakadályozni Dragnea kormányfőnek való felkérését, ha egyszer nem tiltották meg neki azt sem, hogy parlamenti mandátumért indulhasson. Erre a megoldási lehetőségre már maga az érintett is célozgatott amúgy. A PSD azt is tervezi, hogy ha Iohannis ellenáll, akkor az államfőt megpróbálják felfüggesztetni tisztségéből, élve a PSD által szerzett parlamenti többséggel.

Nem, és nem

Viszont az államfő hajthatatlannak mutatkozik. Érvényben maradnak a kormányfő kinevezéséhez szükséges feddhetetlenségi feltételek – jelentette ki Klaus Iohannis kedden. Az elnök a Cotroceni-palotában úgy nyilatkozott: szerdán kerül sor az első megbeszélésre a kormányfő kijelöléséről, és ő fenntartja a választási kampány előtt megfogalmazott feddhetetlenségi kritériumokat. Arra a kérdésre, tart-e attól, hogy esetleg felfüggesztik pozíciójából, Iohannis azt felelte: semmiféle törvényes politikai lépéstől nem fél. A kérdés a Szociáldemokrata Párt Fehér megyei elnökének kijelentésére vonatkozott, aki egy sajtótájékoztatón azt mondta: a PSD elnöke, Liviu Dragnea a legjobb választás a kormányfői tisztségre. Ioan Dîrzu azt is hozzátette, hogy amennyiben Iohannis nem tartja tiszteletben a nép akaratát, nincs kizárva, hogy kezdeményezik államfői tisztségéből való felfüggesztését.

Számítgatnak

Közben amúgy a kormányra készülő PSD már azt tervezi, hogy ha csak egy mód van rá, egyedül kormányoz. Victor Ponta nem is tagadta, hogy ezekben a napokban azon is dolgoznak, hogy más pártoktól átcsábítsanak pár embert, amivel meglenne a szükséges parlamenti többségük. A PSD szatellitje, az ALDE viszont még számít arra, hogy ők is a kabinetben lehetnek. Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke azt nyilatkozta, hogy az általa vezetett párt képviselői a Szociáldemokrata Párt (PSD) mellett részt vesznek majd a kormánykoalícióban és a szociáldemokratákkal együtt kidolgoznak egy közös kormányprogramot. „Számunkra, akik egy évvel és négy hónappal ezelőtt jöttünk létre mint párt, fontos az, hogy a választások megerősítették parlamenti szerepünket. (…) Romániának sikerült visszaállnia arra az útra, amelyen a rendszerváltás után elindult, sikerült megerősítenie demokratikus intézményrendszerét” – jelentette ki Popescu-Tăriceanu, és azt mondta: a PSD és az ALDE közös kormányprogramot dolgoz ki.

Bojkott?

Válságjeleket mutat viszont az, hogy a PSD mindenképp Dragneát akarja kormányfőnek, míg az államelnök nem. A PSD ugyanis kedden bejelentette: el sem megy a Iohannis által kezdeményezett mai kormányalakítási tárgyalásokra.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!